Nu måste Bojan in i landslaget

Skrämmande att förbundskaptenerna inte sett honom på plats i England

SPORTBLADET

"Brilliant" var ordet på Manchester Uniteds hemsida.

"Exquisite" var SkySports ord för samma sak.

Det finns ett antal engelska ord för strålande, lysande, briljant, utsökt, häftig.

Det var alltså så man på plats i Glasgow såg på Bojan Djordjics elegant chippade boll, som gav Manchester United 2-0 mot Celtic i "The Battle of Britain".

På Svenska Fotbollförbundets kansli i Solna är man inte lika entusiastiska, kan jag avslöja.

En kväll förra veckan var vi ett antal journalister som träffade de tre förbundskaptenerna, A-landslagets Tommy Söderberg/Lasse Lagerbäck och U21-landslagets Göran Göransson för ett längre snack.

Om vi inte fattat det tidigare, så fick vi då helt klart för oss att "GG", som Göransson kallas, är helt iskall till Manchester Uniteds nummer 32, Bojan Djordjic.

Eller åtminstone hittills har varit"

- Platsar man inte i sin klubbs A-lag, så platsar man inte heller i U21-landslaget, slog GG fast - och såg ut, som om han faktiskt menade, att det så exakt går att jämföra en spelare i Gif Sundsvall eller IFK Norrköping med en spelare i Manchester United.

Det här påminner om 50-talet

För den Per Nilsson (Sundsvall) och den Fredrik Jönsson (Norrköping) som togs ut senast mot Schweiz är liksom Bojan Djordjic född 1982; det är förresten Kim Källström också, men han går i en klass för sig.

Det skrämmande är, att GG inte ens studerat Bojan Djordjic på plats i England, dit Bojan flyttade sommaren 1999 efter att som 17-åring ha gjort sex matcher i Brommapojkarnas A-lag.

Det riktigt skrämmande är, att GG:s ointresse för svensk talang på utländsk mark är sanktionerat från högsta instans.

Det var nämligen förra sommarens ordförandekonferens som drog upp dessa nya riktlinjer, som i sin korkade inskränkthet påminner om, när de svenska utlandsproffsen på 50-talet utestängdes från landslaget. Tills vi fick VM-arrangemanget 1958, och nya vindar började blåsa.

Mindre skandal om inte Bojan tas ut i Blågult

Den officiella linjen talar om spelare som ännu inte fyllt 19 år, men i kläm kommer just en sån som Bojan Djordjic, som fyllde 19 i början på februari.

- Vi måste göra något från förbundshåll. Alternativet, att bara sitta och se på hur allt fler ungdomar försvinner, är mycket värre, sa Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell i höstas.

På måndag nominerar Göran Göransson sin trupp till matcherna mot Slovakien i Enköping fredag 1 juni och Moldavien i Alingsås tisdag 5 juni.

Nog är det en mindre skandal om GG inte tar ut Bojan Djordjic till den truppen. Om han sen ska spela eller inte får väl träningarna avgöra.

Självförtroende har Bojan, målmedveten är han - det hörde vi pappa Ranko och mamma Mira berätta i tv.

Själv minns jag en intervju där Bojan sa:

- Jag skäms inte för att jag har självförtroende. Varför ska jag trycka ner mej själv. Om inte jag tror på mej själv, vem ska då göra det?

- Och jag vet, att attityden betyder mycket. Jag har inga problem med att vara kaxig.

Bra spelare ska vara med i landslagstruppen, basta!

Men, hör jag nu inte någon fnysa i bakgrunden:

- Vänskapsmatch!

Då ska man veta, inte bara att det var de båda vinnarna av engelska och skotska Premier League som möttes, utan också att det i Glasgow finns ett uttryck som säger: "Celtic spelar aldrig vänskapsmatcher".

Nog snackat om det.

Välkommen hem, Bojan!

ARTIKELN HANDLAR OM