”Nu vill jag möta Tiger”

Niclas Johansson möter Henrik Stenson

SPORTBLADET

Henrik Stenson, 25, är Sveriges nye storstjärna i golf.

I helgen utklassade han världseliten när han tog sin första Europatourseger, och redan i dag får han ännu en chans när Deutsche Bank Open inleds i Heidelberg.

Sportbladet passar på att ställa tolv frågor om tourkortet, triumfen – och Tiger.

"Det är synd att klaga" Vår nya golfstjärna Henrik Stenson har fortfarande inte smält sin premiärseger på Europatouren i helgen. "Det har varit hektiskt. Men jag hade inte hellre varit hemma i soffan", säger 25-åringen.

1. Hur har de senaste dagarna sett ut?

- Det har varit hektiskt. I måndags var det tv- och tidningsintervjuer och fotograferingar, i tisdags presskonferens och resa till Tyskland. I går spelade jag Pro Am och tog mig ett kvällsbad. Men det är inte så att jag hellre hade varit hemma i soffan och vilat, utan det ska bli kul att spela igen.

2. Har du smält segern än?

- Nja, lite grann kanske. Det har varit mycket gratulationer från andra spelare, bland annat från Olazabal och andra kändisar. Det har känts kul, men riktigt smält är det nog inte än.

3. Du gjorde en chansning på tionde hålet den sista dagen, i ett läge där andra hade spelat säkert. Vad tänkte du?

- Det kändes liksom inte som en chansning. Jag ville utöka ledningen och satsade på att lägga bollen på green där andra kanske spelat säkert. Men jag hamnade strax till höger och sedan var det väl lite tur att chippen gick rätt ner i hål. Men med facit i hand är det synd att klaga (skratt).

4. Vad var störst, 2,4 miljoner i prispengar eller det garanterade nödvändiga tourkortet i ytterligare två år?

- Tourkortet, absolut. Det känns så skönt att ha säkrat det redan nu, även om det faktiskt är så att om jag inte klarat nytt tourkort skulle jag säkert inte ha något på touren att göra.

5. Du dricker varken kaffe eller alkohol. Hur firade du?

- Med en lugn middag med familjen och några från klubben.

6. När vågade du tro att du kunde vinna en Europatourtävling?

- Det har jag trott under hela året. Spelet har fungerat bra även om jag inte lyckats placera mig så bra. Men jag vann tre tävlingar på Challangertouren i fjol så jag vet att jag har kapaciteten.

7. Har steget från Challengertouren till Europatouren varit lika stort som du trott?

- Att vinna där eller på Europatouren är egentligen ingen skillnad. Golfen i sig är ju den samma, men allt omkring är mycket större på Europatouren. Det långa spelet har fungerat hyggligt, så jag har hoppats på detta ett tag.

8. Vad krävs för att du ska behålla det fina spelet i helgen?

- Jag har alla chanser att spela lika bra igen. Spelet har känts bra, och till och med puttningen har fungerat.

9. Så har det väl inte varit tidigare under året?

- Nej, puttningen har inte varit bra. När jag missade cuten (kvalgränsen) i Spanien så gjorde jag en riktig grovträning med puttningen. Jag fick råd av andra spelare och olika coacher hur jag skulle förbättra mig, och det har hjälpt.

10. Tiger Woods ställer också upp i Deutsche Bank Open. Får vi se dig i ledarboll med honom på lördag?

- Ja, det hade varit fantastiskt att få gå ut med honom. Det är verkligen något att sikta på.

11. När får vi se dig spela hemma i Sverige?

- Inte förrän Masters på Barsebäck i augusti.

12. Då har du ju chansen att vinna på din hemmabana. Det smäller väl ännu högre än segern nu i helgen?

- Det här var ju min första seger på Europatouren, men att vinna hemma skulle vara fantastiskt. Det är bara att fråga Jocke (Haegmann) eller Jesper (Parnevik), som har gjort det.

Niclas Johansson