Armand Krajncs lyft - Don King

Sportbladets Stefan Alfelt: Armand kan skratta hela vägen till banken

SPORTBLADET

MALMÖ

I samma sekund som Armand Krajnc stiger in i ringen på Bröndby stadion lördagen 16 juni är han inte längre WBO-världsmästare i mellanvikt.

Det kan han skratta hela vägen till banken åt.

För nu har han den som räknas vid sin sida - Don King.

DE FÅR PLATS I KINGENS BO Armand Krajnc och hans nye promotor Mogens Palle kan vara på väg mot de stora pengarna hos Don King.

Igår presenterade Armand Krajnc sina framtidsplaner tillsammans med sin nya trojka av ledsagare efter brytningen med tyska boxningsstallet Universum:

Fred Armstrong, manager åt George Scott och lika sargade storföretaget Ericsson.

Daniel Wessfeldt, känd promotor för en mängd friidrottsstjärnor.

Mogens Palle, promotor och ett proffs som överlevt ett halvt sekel i den djungel av brutna löften och kontrakt som ständigt gör advokater världen över väldigt rika.

Krajnc steppar in i stämningskarusellen

Armand Krajnc riskerar att bli stämd för att han bryter med Universum, men han förutsätter att hans rådgivare har rätt när de antar att Universum inte skrivit ett hållbart kontrakt när han blev proffs för fem år sedan.

Rådgivarna kan ha fel.

Men det betyder förmodligen inte så mycket.

När Don King bröt in på marknaden och skrev ett 250-miljonerkronorskontrakt med nye tungviktsvärldsmästaren Hasim Rahman betydde det att en lång rad av stämningar kom som brev på posten.

Lennox Lewis advokater var först ute och stämde i fredags Don King på närmare 600 miljoner kronor för kontraktsbrott.

Lewisstallet är med all rätt oroade för att den returmatch mot Rahman som man var lovade i kontraktet inför mötet i Sydafrika kanske aldrig blir av.

King bryr sig inte

Därför tänker Lewis advokater dessutom att stämma Rahmans förre manager Cedric Kushner, naturligtvis också det för kontraktsbrott.

Samme Kushner känner sig överkörd av Don King och kommer i sin tur att inom de närmaste dagarna att stämma King.

Alla inblandade har knutit till sig toppadvokater och det är dessa som kommer att skära guld i form av gröna dollarsedlar de närmaste månaderna.

Men King bryr sig inte.

Han gav först Rahman motsvarande en halv miljon kronor direkt i handen och sa att det fanns cirka 50 miljoner till insatta på den nye champens bankkonto.

Och så var det färdigresonerat och Rahman hade bytt promotor.

I går på Orbis hotell i Malmö sa Mogens Palle:

- Jag har tack vare Biran Nielsens kommande match mot Rahman fått ett nära samarbete med Don King som kontrollerar alla de bästa mellanviktarna i världen.

Kom ihåg en sak - vi snackar om proffsboxning.

Därmed har vi fjärmat oss från idrottsrörelsen ungefär lika långt bort som om vi hade diskuterat kast med liten dvärg i en australisk bar.

Det är showen som räknas och inget annat.

Att Palle och King är polare kan bli oerhört mycket mer värt än ett kontrakt med Universum eller en VM-titel i WBO.

Branschens överlevnad är beroende av en ständig ström av nya kvalificerade utmanare när mästarna går på pumpen.

Armand Krajnc har bestämt sig för att boxas mot kanadicken Manny Sobral 16 juni.

En match som kommer att gälla antingen den vakanta IBA-titeln eller WBA:s intercontinentaltitel som är direktkvalificerande för en titelmatch om den riktiga VM-titeln för WBA.

WBO tänker absolut inte ge med sig och låta Krajnc göra ett så kallat frivilligt titelförsvar.

I natt sa organisationens president till Sportbladet att det som gäller för Armand Krajnc är ett titelförsvar i England 7 juli mot engelsmannen Harry Simon.

Stefan Alfelt