Aftonbladet
Dagens namn: Klemens
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sportbladet

Här är Sveriges bästa fans

”Ingen i serien vill missa Hammarby”

    Nu är den här igen - Sportbladets unika fanslista.

För tredje året i rad rankar vi de svenska supportrarna, som bara blir fler och fler.

Veckor har lagts ner för att få listan så korrekt som möjligt.

Fansen har vägts mot varandra och det har inte varit lätt.

Men nu är den här.

Återigen kniper Hammarbys supportrar förstaplatsen.

De andra närmar sig, men Bajens fotbollsanhängare är ännu ohotade.

Håller du med?

    Vi vill gärna ha dina åsikter om listan som numera blivit en tradition på Sportbladet.

Mejla dina synpunkter till årets fansjury.

Håll till godo.

BAJEN FANS REGERAR För tredje året i rad tar Hammarbys fans förstaplatsen i Sportbladets stora rankning över Idrotts-Sveriges bästa supportrar.   Foto: PETER KJELLERÅS

1. Hammarby

(fotboll)

Tidigare placeringar - 1999: 1. 2000: 1.

Fansen har skapat en unik folkrörelse som lockar massor av nya medlemmar varje år, och som verkar behålla en armé av märkliga gamla gaphalsar: 45-åriga fanatiker som skriker med sina lika fanatiska barn. Påhitten, överraskningarna, ramsorna är fortfarande många och av superklass. Och det är SÅNGEN som tar andan av alla.

Förstaplatsen är inte lika självklar som för ett år sedan. Stämpeln "Trevliga Bajen" känns falsk när klacken ägnat sån kraft åt att sjunga "Hata Göteborg". Det hördes inte lika ofta för fem år sen. Sittplatsgubbarna på Södra bidrar för sällan till stämningen - på väg att bli omkörda av AIK:s sittplatsare. Dessutom ett dåligt bortasnitt så här långt, cirka 200.

2. Djurgården

(fotboll)

Tidigare placeringar - 1999: 4. 2000: 2.

Sveriges mest fanatiska och högljudda fans just nu - och "Stockholms stolthet" lockar fortfarande många nya anhängare. Jobbar hårdast i Sverige på att förnya tifo och ramsor. En makalös bild av fanatismen: glädjescenerna vid 2-2-kvitteringen borta mot Örebro den 29 april. Samtliga 1 000 tillresta supportrar bakom mål slog höjdrekord i upphopp. Så har läktarna aldrig kokat på Eyravallen.

Trots underläge och jumboplats sjöng Järnkaminerna sönder Black Army i derbyt i tisdags - imponerande.

Baksidan av fanatismen: hatet mot Zlatan under hemmapremiären, stenkastningen efter matchen och derbybråken. Men allt positivt jobb fansen gör för sitt fotbollslag väger upp.

Notera: Fler och fler ursnygga jumboflaggor.

3. AIK

(fotboll)

Tidigare placeringar - 1999: 2. 2000: 4.

AIK-arna är störst: imponerande start på den här säsongen med 2 000 fans till Malmö och Norrköping (men varför endast 300 personer i Göteborg?). Bäst hemmasnitt flera år i rad. Har även bäst och mest varierade sånger och visade upp imponerande tifokunskaper i derbyt mot Djurgården.

Ändå ligger man "bara" trea. Fanatiker-faktorn är så skyhög att det ibland kan slå slint, till och med mot sina egna spelare. Hundratals i klacken mobbade trotjänaren Thomas Lagerlöf. Och eftersom fansen är så många har grupperingarna blivit allt tydligare och ibland verkar många knappt vilja ha med varandra att göra. Ljudvolymen blir ibland lidande när man splittras upp i flera mindre klackar. Förvånansvärt tyst många stunder i tisdags då även rötäggen återigen visade upp sig.

Notera: Långsidorna har vaknat och får igång nästan hela Råsunda. Kanske på väg mot en högre placering nästa år.

4. Bollnäs

(bandy)

Tidigare placeringar - 1999: 22. 2000: 13.

RAKETEN! Drog 8 100 på annandag jul mot grannen Edsbyn - i kommunen bor det 26 800! Som om Bajen-AIK skulle locka 210 000 till Råsunda. Snittet 3 124 pers på tolv hemmamatcher imponerar också. Och så färgerna: läktarna färgade i orange, folk klädda i orangeblått... det måste vara bandyns motsvarighet till Hollands fotbollsfans. Kan ramla på nästa lista om man inte reser mer på bortamatcherna.

Notera: Feststämningen beror till 80 procent på spriten?

5. Malmö FF

(fotboll)

Tidigare placeringar - 1999: 3. 2000: 6.

Stor uppslutning under superettan i höstas och EXPLOSIONEN i allsvenska comebacken, som överträffade alla förväntningar. Tidernas största konfettiregn på premiären mot AIK skapat av en ambitiös tifogrupp. Nu har klacken vuxit till Sveriges fjärde största (snitt 800-1 000) där de flesta bär ljusblå replicas (matchtröjor) och skapar en mäktig färgprakt. Bra tryck även borta så här långt i allsvenskan.

Notera: Hur mycket är Zlatans effekt, "bara" 12 000 mot Blåvitt i den tidiga seriefinalen?

6. Leksand (hockey)

1999: 9. 2000: 17.

Mer än bara fans, ja nästan lika stor folkrörelse som Hammarby Fotboll och de har också hållit glöden trots 26 år utan framgång. Gråtscenerna när Lif åkte ur visar den enorma känslan för klubben. Bland de bästa i landet på färgprakt. "Abris" kommentar efter kvalmatchen mot SSK den 9 april: "Den helt otroliga klacken och folket vi har i ryggen! Jag tror det var dom - det låter konstigt men så upplever man själv det rent spontant - det var DOM som såg till att vi återfick krafterna!"

Notera: Bondeupproren i Globen har förvandlats från spontan invasionsfest till organiserad vardag.

7. IFK Göteborg (fotboll)

1999: 5. 2000: 7.

Blåvitt har passerat rivalen Gais på listan. Har klarat många mellansäsonger utan att tappa glöden, ett klart bevis på hur många superlojala fans som finns i Göteborg. Intressant blandning av 80-talets övervintrande fanatiker och en ny ung kärna. Supporterklubben Änglarna hyllas av många för sina trevliga klackpersoner, men ett 30-tal rötägg har märkligt nog ännu inte rensats bort (stenkastning mot AIK:s bussar 7 april). Är förvånansvärt dåliga på att förnya ramsor och sånger.

Notera: Hög procent bär replicas (matchtröjor).

8. HV 71 (hockey)

1999: 7. 2000: 10.

Alltid packat på ståplatsen, alltid högljutt och alltid god stämning även mitt i en serielunk. HV-klacken ska ha tapperhetsmedalj efter den här miserabla säsongen. Till skillnad från de berömda slipshuliganerna på vip-läktaren så sköter sig ståplatsfolket alltid. Här är Sveriges bästa hockeykultur. Däremot har North Banks ett ganska dåligt rykte bland andra fans på grund av sin ibland nonchalanta attityd.

Notera: Trumslagaren i pannband fortsätter att köra på.

9. Timrå (hockey)

1999: 36. 2000: 8.

Den trånga ladan och den nästan klaustrofobiska närheten mellan spelare och publik sätter hård press på bortalagen. Derbyna hemma mot Modo hade nästan magisk stämning. Bortsett från Leksand är Red Eagles den hockeysupporterklubb som har flest medlemmar, trots den korta tiden i elitserien. Norrlands bästa klack borde försöka få igång sittplatsdöingarna.

10. Masarna (speedway)

1999: -. 2000: 11.

12 300 skrek fram sitt speedwaylag till SM-guld mitt ute i skogen. En av fjolhöstens mäktigaste publikupplevelser. Har skapat ett fenomen som saknar motstycke i Motorsverige. Begreppet klack finns inte - alla deltar, även familjer, och inga hämningar finns. Ibland kan det bli lite väl mycket fylla, men det känns mest oskyldigt så länge stämningen är hög. Snittet i grundserien: 4 400 pers.

Notera: Fansen älskar att lufta sina båttutor.

11. Södertälje (hockey)

1999: -. 2000: -.

Den lilla trogna klacken (en eloge för alla långa bortaresor) fick till slut hjälp i Scaniarinken när SSK började vinna. Uppvisningen hemma mot Leksand i mars (7 400 personer) med den enorma stämningen ger elfteplatsen. Fansen gillar dessutom att vifta med flaggor, det ger extra plus. Riskerar att ramla på listan nästa gång: för många medgångssupportrar som stannar hemma om det går tungt för SSK i elitserien?

12. Norrköping (fotboll)

1999: 27. 2000: 5.

Fortfarande stor klick på Östra läktaren (Peking fanz passerade nyligen 700-strecket i antalet medlemmar), men geisten från i fjol har mattats en aning. Medelåldern lite för ung för att fansen ska få kontinuitet och riktigt bra uppslutning på jobbiga bortaresor. Har imponerat med mäktiga tifon några gånger, men har fortfarande en del att lära när det gäller läktararrangemang. Fanskulturen känns äkta och kan fortsätta ge en plats bland Sveriges topp-10-fans. Gnälläktaren med Georg "Åby" Ericssons kepskompisar kommer tyvärr aldrig att bidra till nån stämning.

Notera: Tio stora snygga jumboflaggor.

13. Linköping (hockey)

1999: 8. 2000: 9.

Trettondeplatsen tack vare stödet i de sista kvalmatcherna, speciellt avgörandet i Södertälje 14 april. 2 000 LHC-fans åkte 25 mil tur och retur och skrek upp sitt lag till eliten igen. Högt hemmasnitt ska det vara i en så stor stad, men glöden och sången som helhet har blivit mattare. Och ännu har man märkligt nog inte hittat några tuffa ramsor. En hyfsad elitseriesäsong lär betyda ännu bättre stämning i Stångebro Ishall och en återtagen topp 10-placering här?

Notera: Flaggorna ser för bedrövliga ut - ny design på gång?

14. Kalmar FF (fotboll)

1999: 26. 2000: 16.

Superettans bästa och flesta supportrar har skapat en anständig kultur som kan hävda sig mot många allsvenskar. Hittills en skara på 200 fans till långa och dryga bortamatcher. Klacken på väg att DOMINERA på Fredriksskans stora läktare. Kånkelberrys (supporterklubben) är dessutom seriösa och har ett gott rykte om sig i Sverige. Kalmar har fans som definitivt håller för de allsvenska läktarna.

15. Luleå (hockey)

1999: 11. 2000: 20.

Det är alltid tufft att vara bortaspelare i skitiga, trånga, avlägsna och skrikiga Delfinen. Fansen sviker aldrig eftersom man bygger mycket av sin fanatism på inställningen "Vi-mot-dom-där-jävlarna-från-söder".

16. Malmö IF (hockey)

1999: 14. 2000: 14.

Nästan lite NHL-känsla över folket: lojala och samtidigt trevliga fanatiker, med rätt hög medelålder, i matchtröja som utan att klaga ser nya stjärnor komma och gå i den lilla främlingslegionen. Alltid på plats oavsett motstånd, men bortaföljet är litet.

17. Tingsryd (hockey)

1999: 42. 2000: -.

Har dragit 3 000 fans till matcherna i en kommun med 13 000 invånare, det imponerar verkligen. Stolta, sjungande och schysta supportrar som backar upp sitt lag.

18. Frölunda (hockey)

1999: 15. 2000: 12.

Nittio procent av publiken i Scandinavium är flitiga handklappare och det är ju okej, men bara ett fåtal vill sjunga och skapa den RIKTIGA stämningen. Goa Gubbars trummor kan eka lite väl tomt under vissa matcher. Tändningen och den riktigt magiska stämningen inträffar numera ganska sällan.

Notera: Heder till alla som orkar betala de synnerligen svindyra biljetterna.

19. Gais (fotboll)

1999: 6. 2000: 3.

RASET - första svackan. Många blev besvikna på de erkända fanatikerna under allsvenskan i fjol och det känns riktigt uppgivet och tamt hittills för Gais under superettan. Håller Göteborgs Hammarby på att tappa lusten?

20. Bofors (hockey)

1999: -. 2000: -.

NY!!! Högljudda fans med en sorts tjurig bruksmentalitet där man hatar Örebro nästan lika mycket som man älskar sitt Bofors IK. Ovanligt hög och kul faktor med vrålande gubbar som ibland till och med låter mer än klacken.

21. Halmstad (hockey)

1999: -. 2000: 18.

Laget SJÖNGS upp till division 2, division 1 och nu även till allsvenskan av sina ovanligt många fans. Ibland känns dock stämningen mer som en happening och marknadspryl än som äkta fanatism. Ingen risk att höra fula ramsor om motståndarna.

Notera: Många snälla familjer på läktaren

22. Skellefteå (hockey)

1999: -. 2000: 29.

Tänk om AIK från Norrland låg i elitserien...vilket drag det skulle vara. Nu nöjer sig fansen med harvandet i allsvenskan, men patriotfaktorn är ändå MYCKET hög.

23. Västerås SK (bandy)

1999: 10. 2000: 23.

Har skapat en trevlig tradition med bengaler före matcherna. Rocklunda enda arenan bland vinterlagen där olika läktare med riktigt hjärta skriker hejarop till varann. Dras med en hjärndöd svans som tycker det är tufft att storma isen. Utsjungna av Bajen Fans under SM-finalen i mars.

24. Degerfors (fotboll)

1999: 13. 2000: 40.

Alla brukspojkar vägrar tjurigt att inse Dif:s ras på planen. Fanskulturen är stark och intresset stort även utanför Värmland. Begränsade möjligheter att växa, men lita på att Stora Valla fylls.

Notera: Mycket sprit"

25. Växjö Lakers (hockey)

1999: -. 2000: -.

NY !!!! Har följt Halmstad Hammers koncept - och lyckats. Växjö Ishall har varit proppfull flera gånger i vinter, 4000 pers - ändå handlar det "bara" om division 1-hockey. Kringarrangemangen är många, klacken högljudd och bortaföljet hyggligt. Även sittplats lever med bra.

Notera: Är det bara en happening och modepryl?

26. Elfsborg (fotboll) (25, 28)

Trevligast i Sverige? Det väger upp att flaggorna och flera av ramsorna är från 70-talet. Har haft svårt att komma in i 2000-talets tifovärld.

27. SandvikenS AIK (bandy) (35, 30)

Orkestern kan blåsa liv i stora läktaren, annars lite tystare än tidigare.

28. Hammarby (bandy) (12, 19)

Fortfarande högt publiksnitt på Zinken, men stämningen sjunker år för år. Klacken under plåttaket snart helt borta.

29. Björklöven (hockey) (40, 39)

Bättre drag än förra elitseriesejouren. Har en fanskultur kommit för att stanna?

30. Djurgården (hockey) (17, 24)

Speakern är tvungen att be fansen klappa händer, till och med på SM-finalen.

31. Färjestad (hockey) (31, 45)

300 man starka Wolfpack försöker och under finalerna var det tidvis riktigt bra tryck. Men sittplatsdöingarna blir inte färre.

32. Helsingborg (fotboll) (18, 25)

Pilkastning stor orsak till raset på listan. Den lilla klacken har svårt att höras, men har blivit bättre efter Champions League-äventyret. Sittplatspubliken hörs knappt.

33. Gif Sundsvall (fotboll) (-, 36)

Anstränger sig med nåt som liknar tifo och har ett imponerande bortafölje med tanke på deras geografiska läge, därför uppåt på listan. För lite sång.

34. Warberg (innebandy) (24, -)

Ny finalplats och återigen feber i Halland, bäst i Innebandysverige när de vill.

35. Örgryte (fotboll) (-, 21)

Många har försvunnit och tifot är inte längre bäst i stan. Var det bara kul i ett år?

36. HalmstadS BK (fotboll) (35, 28)

Supporterklubben Kvastarna jobbar hårt med små medel. Trista sittplats måste vakna.

37. Rospiggarna (speedway) (23, 33)

En nystartad supporterklubb med jumboflaggor och sånger har ökat trycket ännu mer. Knappt 3500 i premiären och ett sensationellt snitt. Speedway är fortfarande rock"n"roll i Hallstavik.

38. Brynäs (hockey)(30, 27)

Kräsen medgångspublik och en ungdomlig klack som har svårt att skapa tryck.

39. Modo (hockey)(33, 26)

Knappt nån match med tryck från kortsidan. Fattar ni hur dött det blir i Kempehallen då?

40. AIK (innebandy)(-, -)

En rutinerad klubb som vet hur man gör. Nykomlingen har satt färg på elitserien.

41. Brage (fotboll)(-, -)

Mest yngre killar i Serik Fans, men de blir fler och fler (cirka 300). Godkänd uppslutning på bortamatcherna.

42. Häcken (fotboll)(-, -)

Getingarna har fått fart på Rambergsvallen, höll jämna steg med Bajen Fans i 0-0-matchen mot Hammarby.

43. Västerås (fotboll)(34, 47)

Ett hundratal i klacken, har dessutom ett troget men rätt litet bortafölje.

44. Landskrona (fotboll)(29, 38)

Black & White är små, men de hörs och syns på IP. Åker även på en hel del bortamatcher. Sittplats är kunnig, men kräsen.

45. Mjällby (fotboll)(-, -)

Sillstryparna växte i fjol och har blivit ännu fler i år. Äldre, seriösare klack än de flesta andra. Det allmänna fotbollskunnandet är stort på Listerlandet.

46. Assyriska (fotboll)(16, 31)

Ni hör aldrig hatramsor från fansen, bara en trumma och mycket sång. Klackens storlek konstant.

47. Guif (handboll)(-, -)

Hela Eskilstuna levde upp i och med finalrysaren mot RIK. Hyfsad stämning även under serielunken.

48. Plannja (basket)(19, 15)

Snittet minskar och stämningen blir sämre i Pontushallen. Kringarrangemangen fortfarande bra.

49. Öster (fotboll)(28, -)

Har inte riktigt kommit igång i år, men East Front är en av superettans mest högljudda klackar.

50. Rögle (hockey)(48, 49)

Lojala fans, bra snitt. Men dras med idioter, som skulle avsätta tränaren med våld efter en match - för att nämna ett exempel.

LAGEN SOM INTE KLARAR 50-LISTAN: Alingsås handboll (20, 41), AIK hockey (21, 37), Örebro SK (47, -), Trelleborg (-, -), Sundsvalls hockey (-, -), Oskarshamn hockey (37, -), Skövde handboll (50, -) , IFK Ystad handboll (-, -), Solna Vikings (39, 46), Drott (-, 44), Syrianska (45, -), Falun bandy (-, -), Mora hockey (-, -), Boden hockey (-, -), Villa bandy (-, -), Dalen innebandy (-, -), Jämtland basket (-, -), Södertälje basket (-, -), Gefle IF fotboll (-, -), Hammarby handboll (-, 48), Nyköping hockey (-, -), Troja hockey (49, -), Valsarna speedway (32, 42), Gripen bandy (-, -),

Alvik 08 Stockholm basket (-, 43), Sundsvall basket (41, -). OMNÄMNANDE: Söderhamns bordtennisklubb och stödet under avgörande SM-finalen. Starka publikscener när SM-guldet var klart.

Lars Östling, Mathias Gurestam, Niklas Forsman, Johan Fyrk

Michael Svensson: Det blir ett oerhört tryck på Söderstadion

Lars Gunnar Carlstrand, 27, anfallare, Elfsborg.

- Hammarbys fans är i en klass för sig. Eftersom vi aldrig får uppleva derbyna på Råsunda blir matcherna mot Bajen på Söderstadion årets höjdare. Det har varit fullsatt och ett enormt tryck de två senaste gångerna vi varit där och det är en härlig atmosfär att spela i. Det är som att spela i en storliga utomlands, man hör inte ett ord av vad medspelarna säger men man blir bara extra motiverad av inramningen. Värdig etta på listan.

Cain Dotson, 29, mittfältare, Sundsvall.

- Håller med om att de är Sveriges bästa fans, trycket på Söderstadion är enormt. Så nära Europa man kan komma i Sverige. Arenan betyder mycket, ljudet studsar som i en gryta och det gör att nivån blir extremt hög. Det är helt klart den roligaste bortamatchen. Det är omöjligt att surra med varandra på planen, man hör inte ett ljud men det är lite häftigt. Man höjer sig ett snäpp även om det kanske inte märktes när vi var där i den allsvenska premiären.

Kristian Bergström, 27, mittfältare, Norrköping.

- Stämningen, publiken, draget - borta mot Bajen är fantastiskt. De andra Stockholmslagen håller också hög klass, men de ligger ändå efter Hammarby. Folk sitter nära planen och den ihärdiga publiken är inte tyst en enda sekund. Jämfört med Idrottsparken, där vi måste prestera heroisk fotboll för att fansen ska höras, är de som natt och dag. Helt rätt att placera Hammarby etta även denna gång.

Michael Svensson, 25, försvarare, Halmstad.

- Det är inte bara en sektion som hörs, hela arenan deltar och det blir ett oerhört tryck. Söderstadion är intim och det betyder också en del, men självklart är det publikens entusiasm som skapar stämningen. Mot AIK på Råsunda kan det också bli härlig atmosfär, men Hammarby är ett snäpp bättre. När man kommer till Söderstadion går det knappt att kommunicera inom laget även om man skriker.

Rade Prica, 20, anfallare, Helsingborg.

- Jag har haft maximalt oflyt att vara avstängd i båda matcherna på Söderstadion, men alla säger att det är helt sjuk stämning på planen. Jag längtar verkligen till matchen där i år och den här gången ska jag spela. Arenan är kompakt och det gör att trycket blir starkare. Även Djurgården och AIK har bra stämning på sina matcher och när vi möter Malmö FF brukar det kunna bli riktigt schyst drag, men att Hammarby ska ligga etta är det inget snack om.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet