Varför är du så feg om Kina, Lindberg?

SPORTBLADET

Jag gillar verkligen Gunilla Lindberg men jag måste nog säga att hon målat in sig i ett verkligt fegishörn nu när det gäller vem som ska få OS 2008.

Vore hon inte en fegis utan hade lite ryggrad skulle hon säga:

- Aldrig i helvete att Peking ska ha OS.

Gunilla Lindberg är svensk IOK-ledamot och medlem i exekutivkommittén och som sån är hon en av de verkliga höjdarna i OS-rörelsen.

I en intervju i Svenska Dagbladet i går sa hon så här som svar på frågan om det verkligen var ett bra alternativ att ge Peking OS 2008:

- Jag vill helst läsa hela rapporten innan jag uttalar mig om det. Men syftar du på den politiska situationen så är det en jättesvår fråga, jättesvår.

Vadå jättesvår?

Peking ligger i Kina som är en skoningslös diktatur. Varför ska OS-rörelsen åka dit och förgylla diktaturen? Den politiska situationen är inte jättesvår. Inte ens svår; diktaturen tillåter inte fri press, fria val, fria människor. Kina är ett fängelse och OS ska inte hållas i fängelser.

Världen kommer skratta åt Gunilla

Gunilla säger att det var samma grej när OS hölls i Söul 1988.

Det var det inte.

Då såg världen annorlunda ut och man behövde möjligen fjäska för olika diktaturer för att hålla ihop OS-rörelsen. Följden blev - bland annat - det värsta dopning-OS:et nånsin. Släpper vi OS till dopningmonstren i Kina riskerar vi att få se en massa anabola kvartalsgenier vinna på löpande band och hela världen kommer att stå och skratta och gråta åt Gunilla och hennes kompisar.

Varken OS i Söul eller OS i Moskva är något som IOK bör vara stolta över. Det var skammens OS. Nu riskerar vi att få ett till.

Om OS läggs i Kina är det en av vår tids stora skandaler.

Undrar om inte Martin Ericsson och Peter Markstedt är allsvenskans viktigaste nyförvärv i år - så här långt.

Nu talar väl allt för att Jonas Bergqvist och Magnus Svensson och Tomas Jonsson och Dan Söderström och Spol-Jansson tränar Leksand nästa år.

Det var ju nästan lite rörande att se Anders Frisks mycket strama behandling av Andreas Andersson i derbyt.

Gick det inte lite väl snabbt från supersuccé till superkris för Malmö FF?

Tv-debatten om sportjournalistik i tisdags var ju en sorglig historia. Albert Svanberg var den enda som verkade veta vad han pratade om och man kände ju en viss lättnad över att ens egna chefer inte var där och stammade.

Alla ni som mejlat och velat veta vilka som var fulla och höll på i hockey-VM - jag säger ingenting.

Vissa tips säger att det var Andreas Johansson som skrev manus till Mikael Renbergs sketch om sexiga fotbollsspelare ihop med Tina Nordlund i TV 3.

Apropå VM: Fredrik Modin dementerar för sin egen heders skull att det var han som valde ut Victoria Silvstedts "Hello Hey" som uppladdningsmusik. Kentas "Just i dag är jag stark" stod han dock för.

Efter Sportnytts jobb om Roger Palmgren i går måste Essinge tvinga sin sportchef att förklara sig.

Johan Hedbergs spagaträddningar blir allt mer sensationella. Hur ser hans leder ut...?