A-Rods rekordlön - 2,6 miljarder kr

”Den ende som egentligen förtjänar så här mycket pengar är den som hittar botemedel mot cancer”

SPORTBLADET

Du är trött på din arbetsgivare.

Du hittar en ny, förhandlar om lönen och skriver kontrakt.

Inom loppet av några sekunder är du världens bäst betalde idrottsman.

Alla kategorier.

Det händer förstås inte vem som helst - men det hände Alex Rodriguez, 25.

- Den ende som egentligen förtjänar så här mycket pengar är den som hittar botemedel mot cancer, sa "A-Rod" när rekordkontraktet var klart.

För tio säsonger i basebolllaget Texas Rangers får han 252 miljoner dollar - motsvarande 2,6 miljarder kronor.

Foto: AP
Visserligen går det tungt i nya klubben Texas Rangers, men superstjärnan Alex Rodriguez behöver inte deppa för det. Som idrottsvärldens bäst betalde person har han miljardbelopp att trösta sig med. "Jag hamnade på marknaden vid precis rätt tillfälle", säger A-Rod.

Det var i mitten av december förra året som bomben slog ner.

Underbarnet Rodriguez, av många experter ansedd som framtidens superstjärna i Major league - den amerikanska basebolligan - meddelade att han lämnade Seattle Mariners efter sju år för att flytta till Texas och Dallas.

Det blev ett par omtumlande dygn.

Seattle grät, Dallas jublade och övriga USA rasade.

Ilskan riktade sig framför allt mot Texas Rangers ägare, Tom Hicks.

Han hostade upp svindlande 252 miljoner dollar för att övertyga Rodriguez om en flytt, lika mycket som hela Rangers värderades till 1998 när Hicks köpte laget.

Nu öste han dollar över en 25-åring som fortfarande hade mycket att bevisa - och dessutom hade laget i fem år gått med 80 miljoner kronor back - per säsong.

- Basebollen har just undertecknat sin egen dödsdom, skrev krönikören Bill Plaschke i Los Angeles Times.

- Avtal som det här för oss närmare dagen när vi alla går i konkurs, menade Houston Astros general manager Garry Hunsicker.

Även representanter för ligan reagerade starkt.

- Vi måste inse att det är kris nu, konstaterade Sandy Alderson, vice vd för Major league baseball.

Michael Jordan, världens bäste basketspelare på 90-talet och numera delägare i Washingtonlagen Capitals (NHL-hockey) och Wizards (NBA-basket), var kluven efter Rodriguez rekordkontrakt.

- Det blir mer och mer pengar inom sporten och det ger anledning till eftertanke. Jag är glad för Rodriguez skull. Men det är upp till ägarna att betala.

Hicks försvarstal övertygade få:

- Alex är den spelare som vi tror ska kunna hjälpa oss att fullfölja drömmen om att vinna World series (mästerskapet).

Men än så länge har det sett mörkt ut. Säsongsupptakten 2001 är ett enda långt nederlag för Texas.

Rodriguez har visserligen presterat stor baseboll - näst flest homeruns i American League och bland de främsta i flera andra statistikkategorier - men Texas förlorar.

Mycket och stort.

För tillfället ligger man sist i sin division. Bara ett lag, Tampa Bay, har förlorat fler matcher i hela ligan.

- Jag är övertygad om att organisationen kommer att göra allt för att vi ska vinna igen. Vi spelar dåligt för tillfället, men det är ingen som sitter och tycker synd som sig själv, det är bara att ta tjuren vid hornen, sa Rodriguez nyligen.

Att Rodriguez skulle hamna i Dallas var långt ifrån en självklarhet.

Hans kontrakt med Seattle gick visserligen ut, men många trodde att klubben skulle erbjuda avtal som gjorde att 25-åringen stannade i nordvästra USA.

Men ingenting hände.

I stället hamnade Rodriguez på den öppna transfermarknaden där han kunde välja och vraka bland dollarstinna spekulanter.

Tidiga rykten placerade honom i Los Angeles Dodgers och New York Mets.

I mitten av november stod det klart att Rodriguez framtid vägde mellan Texas Rangers och Atlanta Braves.

Han bestämde sig definitivt under ett Dallas-besök i mitten av november. Bland annat efter att ha ätit middag med stans store hockeystjärna, Mike Modano i Dallas Stars - ytterligare en klubb där Tom Hicks har ägarintressen.

- När jag kom till stan tillsammans med min agent och mister Hicks visade oss runt föll jag direkt. Mitt intryck är att Hicks är en vinnare av stora mått.

Hicks var villig att skriva på tio år, och dessutom gick han med på en klausul som gör att hans nya stjärna inte kan tradas till en annan klubb utan sitt eget medgivande.

När parterna var överens återstod bara att presentera avtalet för allmänheten.

Den 11 december höll Alex Rodriguez en känsloladdad presskonferens där han försvarade miljarderna, tog farväl av Seattle och lovade framgång åt Rangers.

Tidigare samma år hade Mike Hampton fått ett sjuårskontrakt med Colorado värt 1,3 miljarder kronor.

Oslagbart trodde många.

Bara ett par veckor senare hade Alex Rodriguez fått dubbelt så mycket...

- Jag har fått Guds välsignelse. Jag har jobbat hårt, men det har många andra människor också gjort. Jag spelade bra, skaffade mig en bra agent och hamnade på marknaden vid precis rätt tillfälle.

Vad ska du göra med alla pengarna?

- Naturligtvis kommer jag att investera stora delar. Sen ska jag se till att mina nära och kära har det bra. Det här ger mig en chans att göra bra saker för bra personer.

Vad har du att säga till den allmänhet som säger att Hicks är galen som ger dig 252 miljoner dollar?

- Alla kontrakt har sin tid. Tittar på man på de avtal som förhandlades fram för 30-40 år sedan verkade de hisnande då. I dag är det småpotatis.

Ditt kontrakt kommer att användas som ett argument i debatten om att pengarullningen inom idrotten har blivit sjuk. Kommentar?

- Så kommer det att bli vare sig jag tycker det är rätt eller fel. Andra spelare har skrivit under stora kontrakt, då har det varit samma debatt. Jag kan bara stå till svars för det jag presterar på och utanför basebollplanen.

Du har dubblat det tidigare rekordavtalet gällande lön inom professionell idrott. Det har väckt starka känslor bland fans över hela världen, och innebär också att förväntningarna på din prestation ökar drastiskt. Hur ser du på det?

- Jag ser fram emot utmaningen, samtidigt vet man inte hur länge jag är den högst betalde. Att folk kommer att kritisera mig och göra sig roliga över mitt kontrakt är något jag får räkna med.

Bara 25 år gammal - och redan mångmiljardär. Men Alex Rodriguez väg till pengar och framgång var långt ifrån utstakad.

Han föddes sist i en syskonskara av tre, den 27 juli 1975 i New York. Pappa Victor drev en framgångsrik skoaffär på Manhattan och det gick så bra att familjen bestämde sig för att sälja och flytta tillbaka till rötterna i Dominikanska republiken.

Men pengarna tog slut och flyttlasset gick tillbaka till USA och Miami.

När Alex var nio år hade Victor tröttnat på solen i Florida och plötsligt valde han att lämna familjen till förmån för New York. Han kom aldrig tillbaka, något som fortfarande smärtar Alex.

I stället fick mamma Lourdes ta över som familjeförsörjare. Dagtid var hon sekreterare på Miamis immigrationsbyrå, därefter fortsatte hon till extraknäcket som servitör på en lokal restaurang.

Hon slet för att familjen skulle överleva.

- Mamma var en förebild för oss barn genom sina handlingar. Viktigast av allt var att hon alltid fanns där med kärlek.

Medan Alexs syskon satsade på skolan - Susy jobbar i dag på ett stort låneinstitut, Joe är en framgångsrik affärsman - fokuserade han själv all kraft på idrotten.

Sina första basebollkunskaper lärde han sig på Hank Kline Boys & Girls Club i Miami. Tidigt stod det klart att han var ett råämne utöver det vanliga, och när han nådde tonåren strömmade talangscouter från hela landet till Westminster Christian High School för att se honom spela.

Under sitt fjärde och sista high school-år nominerades han, som ende basebollspelare, till utmärkelsen USA:s främste amatöridrottare.

Han förlorade omröstningen, men vann rikstäckande kändisskap. Som 17-åring blev han Mariners förstaval i draften och lite senare samma år, 1992, gjorde han debut i proffsligan - som en av de yngsta genom tiderna.

Sen följde två frustrerande säsonger där Alex med jämna mellanrum skickades ner i farmarlaget.

Det gick så långt att han ett tag funderade på att sluta. Mamma Lourdes övertalade honom att fortsätta, och tur var väl det.

För framgångarna väntade runt hörnet.

Det stora genombrottet kom säsongen 1996. Han toppade fem statistikkategorier, fler än någon annan, och var bland de främsta i ytterligare sex.

I en landsomfattande omröstning utsågs han till årets basebollspelare. Enda besvikelsen var att han förlorade ligans egen utmärkelse till viktigaste spelare, MVP, med bara tre röster till Juan Gonzalez, Texas Rangers.

Alex Rodriguez har fortfarande inte varit med om att vinna det nordamerikanska proffsmästerskapet, World Series, men med den lagdynasti Tom Hicks är på väg att bygga upp i Dallas tippar experterna att det bara är en tidsfråga.

Kan framgång köpas för pengar?

Kanske.

För 2,6 miljarder har du i alla fall kommit en bra bit på vägen.

Gillar Armani, sushi – och Jennifer Lopez

A-Rod i siffror

Christoffer Bjäreborn