Var tredje svensk friidrottare använde anabola steroider

”Det var ingen som ifrågasatte det på den tiden”

1 av 2
Juhlin.
SPORTBLADET

Minst en tredjedel av det svenska friidrottslandslaget använde anabola steroider i början på 70-talet. Med gott samvete.

- Det var ingen som ifrågasatte det på den tiden, säger friidrottsexperten Lennart A Juhlin.

Det började med vitaminpiller. Sedan kom proteinpiller och kosttillskotten, innan idrottarna proppade i sig steroider för att nå muskler på konstgjord väg.

Arne Ljungqvist, då nyinvald i friidrottförbundets styrelse, fick fram att minst en tredjedel av svenska landslagsfriidrottarna använde sig av steroider i sin träning i början på 70-talet.

- Det var när svenskarna började åka till USA för att träna som de kom tillbaka med vanan att använda steroider. Vad jag vet så förekom inga test före OS 1976, och det var först 1972 som den typen av dopning började förbjudas, säger Juhlin.

Blev impopulär bland stjärnorna

Arne Ljungqvist gjorde sig snabbt impopulär bland de svenska stjärnorna.

Som läkare kunde han inte se på när idrottarna tog starka medicinska preparat för att nå framgång.

- I början blev jag inte sedd med blida ögon. Vid ett tillfälle på 70-talet försökte hela friidrottslandslaget få mig att avgå, säger Lindqvist till TT.

I mitten på 70-talet genomfördes en attitydförändring i och med att steroidernas biverkningar började framträda, och sedan dess har missbruket minskat - eller sker endast i hemlighet.

Men att minst en tredjedel av de svenska friidrottsstjärnorna skulle vara dopade är anmärkningsvärda uppgifter.

- Ja, det är det. Men idrottarna såg det inte som moraliskt tveksamt i deras strävan att utvecklas ytterligare. Alla andra gjorde ju det, säger Juhlin.

Niclas Johansson