Ta chansen innan det är för sent

Sportbladets Anna Carlsson om damernas satsning mot OS

SPORTBLADET

Det är tre år och lika många handbollsmästerskap kvar till OS.

Kan tyckas märkligt att dagens match är så viktig.

Men det krävs seger för att Sverige ska ha en rättvis chans att nå dit.

Det är dags att vakna nu, tjejer. Ta chansen - innan det är för sent.

Handboll är ett tufft och ganska enkelt spel att förstå - i alla fall det som sker på planen. Men vid sidan av är det desto krångligare.

Framförallt när det gäller möjligheten att kvala in till mästerskapen. På herrsidan har Sverige varit ledande i över tio år och knappt behövt kvala till något mästerskap. De har spelat bra i EM, på så sätt kvalificerat sig till VM och där har de lyckats kvala in till OS.

Tjejerna däremot har inte spelat något internationellt mästerskap sedan 1996, de har misslyckats i kval efter kval.

Förbundskaptener har bytts ut, det har pratats om att toppen inom svensk damhandboll är för svag och att tjejerna inte har den rätta viljan.

Nu är det hög tid att bevisa motsatsen.

Bästa chansen på många år

Svenskorna har den bästa chansen de haft på många år. De möter Tyskland i två matcher, där segraren får spela VM i december. En plats där innebär att Sverige skulle gå in i play-off för att spela EM 2002, de slipper

därmed förkvalet och även de tuffaste motståndarna.

En plats bland de fem i EM ger direkt kvalificering till VM och där avgörs vilka lag som får spela OS.

Handboll är mycket mer än Bengan och hans män

Förenklat betyder det att om Sverige förlorar mot Tyskland minskar möjligheterna för att spela EM och i förlängningen också chanserna till att nå OS.

Och tjejerna skulle återigen hamna långt, långt efter killarna.

Svensk damhandboll har haft stora problem på landslagsnivå.

Ungdomslandslaget för tjejer födda 1977-78 lades ned, spelare har haft svårt att få ledigt från jobbet för att åka på landslagsläger och det har varit svårt att få rutinerade spelare att fortsätta.

Nu finns en stomme spelare födda i början av 1970-talet, där flera tjejer har rutin från proffsspel och där bakom finns ett ungdomslandslag med tjejer födda 1981 som tillhör de bästa lagen i Europa i sin åldersgrupp. Den mixen gör att svensk damhandboll har någonting att bygga på.

Den här gången har tjejerna verkligen en bra möjlighet att visa att svensk handboll är så mycket mer än Bengt Johansson och hans män.

Ta chansen tjejer - innan det är för sent.

Så ska de ta sig till VM