Svenska klubbar slumpas bort för pinsamt lite pengar

SPORTBLADET

Samma dag som SVT:s VD Maria Curman tvingas avgå för att hon ägt aktier i TV 3 och TV 4 kommer nyheten att Philip Anschutz som äger en stor bit av Djurgårdens hockeylag ska köpa en stor bit av - Hammarbys fotbollslag.

Det är en ny och stundtals inte särskilt skön värld vi tvingas skåda in i.

Philip Anschutz bygger ett världsimperium inom sporten och arenabranschen. Han skiter i de olika lagen, han är affärsman och när han fick nobben att köpa AIK hockey satsade han på Djurgården hockey.

Ungefär som man köper Saab om Volvo tagit slut.

Eftersom Jan Stenbeck redan köpt Djurgården fotboll fanns en klubb kvar för Anschutz: Hammarby. AIK är han på kollisionskurs med eftersom AIK:s huvudstyrelse körde över AIK:s hockeystyrelse i den märkliga affären förra året som slutade med att AIK:s hockey hamnade i finsk ägo - för mindre pengar än Anschutz ville betala.

Hammarby är väl, misstänker jag, ett lätt byte just nu.

Laget har usel ekonomi och om man inte har fixat skulden på 15 miljoner redan i år så slutar laget i en betydligt lägre division - oavsett hur bra det går i serien.

Vill ha styrkebesked från dem han jobbar med

Och som av en händelse erbjuder Anschutz just 15 miljoner. Himla fint. På två år, visserligen, men några spänn får väl nya styrelsen visa att den kan fixa själva - Anschutz är en kille som likt Stenbeck vill ha lite styrkebesked från de killar han jobbar med, de ska inte få allt de pekar på, då blir de slöa...

Djurgården och Hammarby är oväsentliga. Det är bara inkörsportar till arenorna.

Mycket talar dock för att Anschutz har ganska långsiktiga målsättningar med sina klubbar och arenor, även om det finns röster som hävdar att Anschutz är särskilt förtjust i den europeiska kulturen med kommunal ägda arenor som han köper - i en del fall av överförtjusta politiker till rätt låga priser.

Jag vet inte vad Söderstadion, Hovet och Globen kan vara värda.

Jag vet bara att Globen 1989 kostade nånstans mellan 500 och 800 miljoner att bygga - beroende på hur man värderar marken.

Och att alla tre arenorna såldes häromåret för 100 miljoner till Arenabolaget - det bolag som är känt för att ta skamlöst höga hyror av AIK, Djurgården och Hammarby.

100 miljoner var ju ett löjligt lågt pris. Förklaringen ligger väl, antar jag, i att Arenabolaget är ett kommunalt bolag. Det är, ibland, billigt att sälja till sig själv.

Arenorna borde kosta massor att köpa

Vad Anschutz skulle få betala för alla tre arenorna vet ingen nu. Det bör dock rimligtvis blir... massor. Om inte Stockholms politiker blir grundlurade. Affärer är ju inte deras starka sida, direkt.

Det som oroar mig är att Stenbeck och Anschutz och för all del de finska bryggarpengar som köpte in sig i AIK hockey betalar så lite. Tillåts betala så lite.

Sju miljoner för 17 procent av Djurgården fotboll är ju peanuts.

15 miljoner för 49 procent av Hammarby fotboll är ju... kaffepengar.

20 miljoner för 25 procent av Djurgården hockey är ju... nästan lite pinsamt.

Det rör sig ju i båda fallen om varumärken som värderats till hundratals miljoner.

Man kanske är det här priser på hur uselt svensk lagidrott värderas, vi är småhandlare i Europa och värderas som sådana.

Priset är dock en förhandlingsfråga.

Det kan man knappast säga om moralen och etiken.

Murdoch i England äger flera klubbar. Fast inte i samma stad.

Vad skulle Hammarbys och Djurgårdens fans tycka om att gå på samma bolagsstämma?

Att styrelserna satt i samma ägarknä?

Det är bra frågor.

Men de kanske man bara har råd att ställa om man har gott ställt...?