Kenny Bräck vann i morse

”En av mina största segrar”

SPORTBLADET

Tidigt i morse kom den så hett efterlängtade segern för Kenny Bräck.

Värmlänningen tog sin första seger i Cart-serien.

Fullträffen kom på Motegibanan utanför Tokyo och förde honom också till ledning i mästerskapet.

Foto: AP
Kenny Bräck jublar efter segern i morgonens Cart-lopp i Japan. Nu siktar han på totalseger i Cart-serien.

- Det här räknar jag som en av mina största segrar. Äntligen, sade den glade och lättade 35-åringen från Glava och Arvika efter triumfen.

Att segern skulle komma har omgivningen varit förvissad om. Frågan var bara när. Bräck kom till Cart och Team Rahal inför förra säsongen från konkurrentserien IRL. Där blev han mästare 1998 och året efter vann han klassiska Indy 500, världens största racingtävling.

Debutåret i Cart gav honom två andraplatser och två tredjeplatser, fjärde plats totalt och utnämningen till årets rookie.

Men inga segrar.

- Vi har varit i ledning i så många lopp och varit så konkurrenskraftiga, men det verkade som om vi aldrig skulle kunna leda på sista varvet. Ärligt talat har det börjat irritera mig, sade Bräck till cart.com.

- Men nu har vi vunnit och jag hoppas vi kan ta fler segrar i år.

Fick kämpa för segern

Bräck, som startade sexa, tog ledningen första gången på varv 51. Ett lite för långsamt depåstopp efter halva loppet gjorde sen att han föll till tredje plats. Han var åter i täten på det 145:e av de 188 varven på den 2,5 kilometer långa ovalbanan då Tony Kanaan gick in i depån. Bräck gjorde ett stopp nio varv senare men kunde ta tillbaka ledningen och höll den in i mål. När målflaggan föll hade Kenny och tvåan Helio Castroneves från Brasilien varvat alla andra bilar.

Segermarginalen till Castroneves blev 3,65 sekunder. Kanaan körde in på tredje plats.

- Det är alltid kul att ta sin första segern på det här sättet. Ingen i tätklungan bröt, utan vi kämpade om det hela vägen. Det känns alltid bättre än att få det serverat på ett silverfat, sade Bräck på sin hemsida. Hårsmån från krasch

Det höll dock på att sluta illa i starten när Gil de Ferran tryckte upp Kenny mot muren.

- Närmare än så blir det inte. Möjligtvis fick man emellan ett papper, men inte mer. Jag bara tryckte gasen i botten och lyckades ta mig förbi honom. Han såg mig nog inte så det får man kalla tur, sade han.

Loppet i Japan sågs av rekordpubliken 72 000 åskådare och var det fjärde av säsongens 20. Med segern gick Bräck upp i mästerskapets ledning med 49 poäng, två före Castroneves och nio före Cristiano da Matta, Brasilien.

Nästa tävling körs också på en ovalbana, i Milwaukee 3 juni.

- Först när allt från depåstopp till strategi och bil stämmer perfekt har man en chans att vinna. Idag var en sådan dag. Alla i mitt team har jobbat stenhårt för att vi ska komma hit. Nu vet vi hur det känns. Förhoppningsvis kan vi upprepa det så snart som möjligt, sade Kenny Bräck.

TT