Hammarby IF kan få 26 miljoner

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Cirka 26 miljoner kronor. Det får ekonomiskt kristyngda Hammarby IF för 49 procent av sin elitverksamhet i fotboll i ett preliminärt avtal med amerikanska företaget Anschutz. Men först måste medlemmarna godkänna planerna.

Anschutz är också mycket intresserade av att köpa in sig i arenorna Globen, Söderstadion och Johanneshovs isstadion.

- Vi är stolta och glada över att ha drivit affären så här långt. Priset är mycket bra med tanke på vår ekonomiska situation, sade Henrik Appelqvist, Hammarbys ekonomiansvarige på en presskonferens på lördagen.

Det preliminära avtalet med Anschutz entertainment group (AEG) skrevs på redan den 26 mars. Ett nytt gemensamt bolag ska bildas där Hammarbys elitfotboll läggs. I ett första skede får Hammarby cirka 13 miljoner kronor för 25 procent i bolaget. Klubben kan även utnyttja en option där AEG ökar sin ägarandel till 49 procent. Totalt är affären värd 26 miljoner kronor för Hammarby.

Medlemmar avgör

Kristyngda Hammarby klarar nu Svenska fotbollförbundets ekonomiska krav för elitlicens. Men avtalet kräver att klubben först bildar aktiebolag. Extra årsmöte ska nu hållas där medlemmarna avgör. Affären kan slutföras i mitten av augusti, tror Appelqvist.

- Vi hoppas och tror att medlemmarna ska tycka att det är ett bra avtal. Vi är fortfarande Hammarby, säljer inte vår själ, och har majoritetsägandet i bolaget.

Han betonar också att klubben fortsätter sin bredd- och ungdomsverksamhet. Den sportliga delen tänker AEG inte lägga sig i, enligt Appelqvist.

Vad Anschutz får ut av affären är mera ovisst. Företaget har stor kompetens inom marknadsföring. Försäljning av souvenirer kan vara ett mål.

- Där kan Anschutz utnyttja vårat mycket starka varumärke. Ambitionen är naturligtvis också att bolaget långsiktigt ska växa, säger Appelqvist.

Köpa arenor

Ägande av idrottslag och arenor är AEG:s affärsidé. Företaget har även visat mycket stort intresse för att köpa in sig i Globen, Söderstadion och Johanneshovs isstadion.

- De ser vårt koncept som unikt i världen. Med tre så närliggande arenor blir helheten mycket attraktivt för Anschutz. Många olika slags attraktioner och evenemang kan hållas i området, säger Alf T Samuelsson (kd), Stockholms idrottsborgarråd, till TT.

Han har träffat bland andra AEG på plats i USA. Där diskuterades delägarskap. Den borgerliga majoriteten i Stockholm kommun vill sälja en minoritet i dotterbolaget Arenabolaget, som äger arenorna. Men först ska Söderstadion och isstadion renoveras för sammanlagt 190 miljoner kronor, säger Samuelsson.

"Positivt"

- Men generellt kan ett breddat ägande vara positivt, inte minst för att det ger finansiella medel till kommunen.

Han uppger att kommunen inte är inblandad i avtalet mellan Anschutz och Hammarby. Inga förbindelser om förköpsrätt av arenorna har slutits, hävdar Samuelsson.

TT: Men får Anschutz ett försprång när de engagerat sig i Hammarby, som spelar på Söderstadion?

- Ja, det är möjligt att de tänker så.

Tomas Bengtsson/TT