Patrik skrev tysk fotbollshistoria - Herzliche Gratulationen!

SPORTBLADET

Sån har vi aldrig tidigare sett vår landslagskapten.

Glädjefnatt är nog bästa ordet för att beskriva vad Patrik Andersson drabbades av denna lördag på Volksparkstadion i Hamburg.

En glädjefnatt med all rätt.

Finns ingen svensk spelare före "Bjärred" som skjutit hem tyska Bundesliga åt sitt lag.

På övertid. I sista matchen.

Nästan som att få se en albatross vid Hovs Hallar"

Det var Bayern Münchens 62:a ligamål för säsongen.

Det var Patrik Anderssons första någonsin för Bayern München. Efter 21 ligamatcher i år och 16 förra säsongen"

Tolv spelare hade delat på de 61 första målen: Elber (15), Jancker (12), Scholl (9), Santa Cruz och Sergio (5), Effenberg och Salihamidzic (4), Zickler (3), Jeremies, Kuffour, Tarnat och Fink varsitt.

Nog kan det då tyckas lite märkligt, när Bayern får denna chans på en indirekt frispark sedan Hamburgs målvakt plockat upp en bakåtpassning med händerna, att Stefan Effenberg av alla ställer sig intill bollen och petar denna boll till den nästan ende i laget som aldrig gjort mål.

För all del så var såväl Elber som Jancker som Scholl utbytta när chansen dök upp, och Patrik Andersson har ju varit inne i en närmast hysterisk form och blivit utsedd till lagets bäste i snart sagt varenda match senaste månaden.

Och skjuta kan han ju - även om pappa Roy på sin tid sköt ännu hårdare.

Ett stycke tysk fotbollshistoria är det i vilket fall som helst, när Patrik 3.45 in på övertiden dundrar in 1-1-bollen och skaffar Bayern den enda poäng som behövs för att säkra föreningens 17:e mästerskap; det tredje i rad.

Att tysk fotbollshistoria skrivs av svenskar är inte särskilt vanligt.

Ronnie Hellström, med sina tio framgångsrika år som målvakt i Kaiserslautern och med den berömda dispensen för en historisk avskedsmatch 1984, en match som enligt gängse regler endast tyskar fick föräras, är fortfarande den störste, men Ronnie vann aldrig någon titel. Två cupfinaler men ingen vinst.

Conny Torstensson var med om att ta hem två europacupfinaler med Bayern München - 1974 mot Atletico Madrid och 1975 mot Leeds, en match som även Björn Andersson spelade; åtminstone några minuter.

"Bjärred" fanns inte med på hundralistan

När Bayern fyllde 100 för ett drygt år sedan - klubben bildades på Restaurang Gisela 27 februari 1900 - rankade facktidningen Kicker klubbens hundra bästa spelare genom tiderna.

"Bjärred" hade naturligtvis inte hunnit kvala in på den listan, men minns jag rätt så fanns Torstensson nånstans runt 50:e plats.

I nästa ranking är Conny bara nummer två av svenskar, det kan jag lova"

Bayern Münchens sena kvittering är också ett kvitto på att det lönar sig att kämpa in i det sista, in i tilläggsminuternas sista sekunder.

München - mästare på att avgöra matcher sent

Märkligt förresten hur sent Bayern har gjort sina poänggivande mål i de senaste matcherna, inte bara denna lördag:

2-1 mot Kaiserslautern i förra omgången gjorde Alexander Zickler i 90:e minuten efter att ha hoppat in bara några sekunder tidigare;

1-0 mot Bayer Leverkusen i omgången tidigare gjorde Roque Santa Cruz i 86:e minuten. Hårt arbete lönar sig.

Samtidigt som jag noterar, att Patrik Andersson blev Bayerns 13:e målskytt den här säsongen, ser jag i statistiken, att 18 man delat på Bayerns 89 gula kort.

Nej, Patrik fanns inte med där heller.

Herzliche Gratulationen, Patrik!

Det tyska dramat - minut för minut

De största ögonblicken med svenska proffslirare