Första segern för Örebro

SPORTBLADET

ÖREBRO

Det var dagen då Malmö FF skulle ta gruvlig revansch på sig själva.

Men i stället blev det en ny plattmatch borta mot Örebro SK som helt rättvist vann med 2-0 (1-0) och därmed tog årets första seger i den allsvenska fotbollen.

- Vi gör en pinsamt dålig match, tyckte MFF-tränaren Michael Andersson.

Efter 0-6-chocken hemma mot IFK Göteborg förra veckan trodde de flesta på ett heltänt Malmö på Eyravallen.

Men i stället blev det en ny viljelös och mycket slak insats från skåningarna. Slaka var däremot inte hemmalaget ÖSK som visade klart bättre inställning och geist än tidigare i år.

I jakten på årets första triumf tog Örebro tag i spelet direkt och skapade ett hårt tryck mot Jonnie Fedel som var duktigt sysselsatt under den första halvtimmen.

- Det var ju spel mot ett mål då. Vi skapade chans på chans men fick inte in bollen, sade ÖSK-tränaren Mats Jingblad.

Malmö FF kom sakta men säkert tillbaka mot slutet av halvleken.

- Men när vi äntligen fick ordning på dem så tog de ledningen, lite ologiskt, muttrade Michael Andersson.

Behärskad straff

Med sju minuter kvar till paus stegade veteranen Thomas Andersson fram och satte 1-0 på straff, den behärskade bredsidan gick till höger om en chanslös Fedel som gick åt totalt motsatt håll.

Detta sedan Malmö-backen Jimmy Tamandi hindrat Johan Paulsson från att nå Jonas Pelganders högerinlägg.

- Där borde det ju faktiskt dessutom varit frilägesutvisning, tyckte Jingblad.

I den andra halvleken fortsatte hemmalaget att föra matchen medan Malmö hade förtvivlat svårt att få till några farligheter.

Skottstatistiken talade sitt tydliga språk, ÖSK sköt 23 skott på mål medan Malmö bara mäktade med fem på 90 minuter.

Inte ens Zlatan Ibrahimovic kunde hitta på något irrationellt för att vända matchbilden, hemmaförsvaret tog bort superstjärnan retsamt enkelt.

Enkelt avgörande

Avgörandet kom efter 70 minuter då urstarke mittfältaren Per Gawelin slog in 2-0 sedan Fedel släppt en alldeles för billig retur på Niklas Skoogs frispark.

- Den hade till och med min morsa satt. Han tappade den mitt framför fötterna på mig så det var bara att slå in den med min "gyllene vänster", flinade Gawelin efter årets första mål.

Det var förstås lättad stämning i hemmakabyssen sedan segernollan förintats.

- Som alla förstår så har vi ju varit lite pressade den senaste tiden. Idag spelade mina killar den fotboll som vi eftersträvar, sade ÖSK-tränaren.

Kollegan Michael Andersson har däremot fått huvudbry inför nästa laguttagning, då både Ibrahimovic och Peter Sörensen är avstänga i nästa omgång efter tredje varningen var.

TT