Hetaste stallet hoppar av Elitloppsdagen

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Sveriges hetaste travstall kommer inte att delta på Solvallas största travdag.

Stefan Melander har strukit tio hästar från söndagens tävlingar.

Anledningen är att Solvallas sportchef Klaus Koch inte plockade med Rydens Sensation i Elitloppet.

- Duger inte hästen där, så duger inte dom tio andra hästarna heller, säger Stefan Melander.

Stall Melander har haft mycket stora framgångar de senaste månaderna med hästar som Super Photo Kosmos, Scarlet Knight och Yatzy Brodda. Samtliga var anmälda till söndagens elitloppstävlingar och alla tre hade startat med god segerchans trots hårt motstånd.

- Dom hade jättefina lopp och visst hade jag gärna varit med, det är trots allt årets största travdag. Men ägaren till hästarna tycker annorlunda, säger Melander.

Melander äger själv del i hästarna, men storhästägaren "stall Lövis" är huvudägare och en av Solvallas största hästägare.

- Rydens Sensation vann Sprintermästaren i fjol och han var tvåa i Grand Prix de l'U.E.T. Jag tycker att han hade meriter för att vara med, fortsätter Stefan Melander.

Egon Lavec går före

Solvallas sportchef Klaus Koch anser inte att Rydens Sensation ska ha en plats i Elitloppet.

- Jag kan inte plocka ut honom före någon annan. Melander tycker att Rydens Sensation skulle ha varit med i stället för Egon Lavec, men det tycker inte jag. De har möts en gång i år och då vann Egon Lavec lätt, dessutom har Egon vunnit storloppet Forus Open, säger Klaus Koch.

Koch är mycket besviken över att Melander plockat borta alla sina övriga hästar.

- Jag tycker det är jättetråkigt och jag hade ett långt samtal med Stefan i dag.

- Scarlet Knight och Super Photo Kosmos har blivit publikfavoriter på Solvalla och dom skulle ha förgyllt travdagen ytterligare i Tre- och Fyraåringseliten. Jag tycker det är synd att Melander gör så här, säger Klaus Koch.

Inbjuden med Igor Brick

Melander var inbjuden att starta i Elitloppet med Igor Brick, men tillsammans med ägaren ansåg de att Elitloppet skulle bli för tufft eftersom hästen stått skadad en tid.

Stefan, vad skall du göra under söndagen?

- Jag får väl plocka fram kameran och fota alla fina hästar, säger Melander, som tidigare varit professionell hästfotograf

Stig Lindmark/TT