Blatter faller med ISL?

SPORTBLADET

STOCKHOLM/BERLIN

Marknadsföringsbolaget ISL har gått i konkurs - och drar med sig Sepp Blatter i fallet?

  Fotbollens mäktigaste man anklagas nu för mutbrott.

  - Jag har hört de här ryktena sedan VM-kongressen i Paris 1998. Men jag utgår från att de inte är sanna, säger Lars-Åke Lagrell, ordförande i Svenska fotbollförbundet..

Foto: AP

Det var under VM-kongressen i Paris som Blatter besegrade Lennart Johansson i kampen om vem som skulle ta över ordförandeposten i Internationella fotbollförbundet (Fifa).

  Ryktet då sade att Blatter hade köpt segern.

  Ryktet nu säger att Blatter tagit emot mutor från den hemliga stiftelsen Nunca i Liechtenstein. En stiftelse som tillhör ISL/ISMM, världens största marknadsföringsbolag för idrott.

  Nunca, som betyder "ingenting" på spanska, skall enligt tyska och schweiziska tidningar ha använt 350 miljoner kronor för att smörja presidenter och höga funktionärer inom sportens världsorganisationer. På så sätt skulle ISL behålla sin monopolställning som marknadsförare och ägare till tv-rättigheterna för världens största idrottstävlingar.

  Tysken Horst Dassler grundade ISL för 21 år sedan. Dassler var då också huvudägare i sportartikelföretaget Adidas. Han anses också ha hjälpt flera av idrottsvärldens mäktigaste pampar att få sin poster, som OS-bossen Juan Antonio Samaranch, förre Fifa-ordföranden Juan Havelange och förre friidrottspresidenten Primo Nebiolo.

Faller ISL - faller Blatter

  Men under de senaste åren har ISL förköpt sig och på måndagen försattes bolaget i konkurs av en domstol i Zug - och drar kanske med sig Blatter i fallet.

  När Fifa i förra veckan vägrade rädda ISL från konkurs ska en advokat ha uppsökt Fifa och hotat Blatter med process där mycket besvärande uppgifter skulle offentliggöras. Den schweiziska tidningen Weltwoche citerar en ISL-direktör som säger att "om ISL går i konkurs då faller också Blatter".

  Lars-Åke Lagrell bekräftar för TT att han hört liknande rykten - gång på gång.

  - Men jag har aldrig hört annat än rykten. Och man kan ju inte misstänkta folk utan att ryktena styrks.

  Vad skulle hända om dessa rykten skulle visa sig vara sanna?

  - Jag vill inte tänka tanken.

  Fifa-basen Blatter har hittills förnekat hela historien.

  "Alla rykten som sprids är falska. Varken Fifa eller Mr Blatter känner till den här stiftelsen", skriver Fifa i ett pressmeddelande.

Konkursen kostar fotbollen

  Men det är inte bara de misstänkta mutaffären som skakar fotbollsvärlden. Totalt har ISL en skulder på cirka tre miljarder kronor - och fotbollen är en av de idrotter som drabbas värst.

  Enligt Lars-Åke Lagrell så innebär ISL:s konkurs en smäll på cirka 150 miljoner kronor för Europeiska fotbollförbundet, Uefa.

  - Det är mycket pengar. Men det är något som Uefa har ekonomi att klara av, säger Lars-Åke Lagrell.

  Men Fifa förlorar också massor av pengar på konkursen, förmodligen väsentligt mycket mer än vad Uefa förlorar. Som en första konsekvens av konkursen har Fifa redan ställt in turneringen VM för klubblag.

  - Fifa har haft ett mycket större samarbete med ISL än vad Uefa har haft, så det finns anledning att tro att smällen för Fifa blir betydligt mycket större.

  Så stor att Fifa kan behöva hjälp av Uefa?

  - Det är min slutsats. Men om Uefa ska hjälpa Fifa vill nog Uefa förvissa sig om att allting har gått rätt till. Därför ligger det i allas intresse att de här frågan reds ut ordentligt, säger Lars-Åke Lagrell, som befinner sig i Wales på semester för att fira att Wales fotbollförbund fyller 125 år.

  På plats i Cardiff finns också många andra av världens fotbollsledare. Och Lagrell förmedlar en bild av stor oro.

  - De här frågorna är något som diskuteras och som diskuteras mycket intensivt. Jag har resonerat med Lennart (Uefa-presidenten Lennart Johansson) och jag har resonerat med andra idrottsledare här under nätterna.

  Det är lätt att räkna ut hur resonemanget går. Fotbollsvärlden kanske inte bara förlorar pengar på konkursen - den kanske också förlorar sin ledare.

  En ledare som då ska ersättas.

Lars Markusson/TT Leif Svensson/TT