Mutanklagelser kan fälla Blatter

Lagrell: Jag utgår från att ryktena är felaktiga

SPORTBLADET

BERLIN

Det kan fälla Fifas president Sepp Blatter.

Foto: AP
UTPEKAD Presidenten Sepp Blatter är en av flera medlemmar i Fifa som nu anklagas för mutbrott.

Världens största sportmarknadsföretag har gått i konkurs.

I tysk och schweizisk media anklagas han och andra medlemmar i Internationella fotbollförbundet (Fifa) samt i den Internationella Olympiska kommittén (IOK), för mutbrott.

- Jag har hört det, men utgår från att ryktena är felaktiga, men är de sanna får de stora konsekvenser, säger Lars-Åke Lagrell, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Företaget ISMM/ISL ägde bland annat de utomeuropeiska tv-rättigheterna till VM 2002 och 2006, enligt uppgifter i tysk media ska de ha betalt tolv miljarder kronor för de båda evenemangen. Av det beloppet ska 300 miljoner kronor ha betalts ut i mutor via stiftelsen "Nunca" i skatteparadiset Lichtenstein. "Nunca" är spanska och betyder - "ingenting".

Enligt den Schweiziska tidningen Weltwoche, sade en av ledarna inom ISMM/ISL:

- Om ISL rasar samman störtar också Sepp Blatter.

En av företagets advokater ska ha hotat Blatter med polisanmälan.

Blatter kunde inte rädda företaget

Fifa-presidenten gjorde allt som stod i hans makt för att rädda företaget, men efter att det franska Vivendi-konsortiet lagt ner sina försök att överta ISMM och tvingades även Sepp Blatter att ge upp.

Han är nära vän med ISL:s VD Jean-Marie Weber, precis som hans företrädare João Havelange och IOK-presidenten Juan Antonio Samaranch är. Även den avlidne friidrottsbasen Primo Nebiolo tillhörde den närmsta kretsen. Samtliga starka ledare med ett omdiskuterat förflutet.

Tysk press hävdade i går att de kan bevisa att Sepp Blatter köpte de röster han behövde för att besegra Lennart Johansson i presidentvalet 1998.

- Jag skulle ljuga om jag sade att jag inte hört ryktena från 1998, men i alla böcker och texter som skrivits har ingen kunnat bevisa något, säger Lars-Åke Lagrell.

"Jag har pratat med Lennart"

- Jag har pratat med Lennart om detta i flera timmar och han skulle nog säga att detta är ett oroande scenario för Fifa och Uefa, men han utgår från att det inte är sant.

Uefa förlorar mellan 125 och 150 miljoner kronor på konkursen, Fifa förlorar betydligt större summor och har redan ställt in VM för klubblag. Organisationen har den senaste veckan skickat ut nyhetsbrev till de olika nationsförbunden för att informera och lugna. Men ämnet har diskuterats livligt och frågan är om Sepp Blatter kan hålla sitt vallöfte från 1998 och ge 204 nationsförbund 1,5 miljoner kronor om året - fram till 2002.

I veckan väntas ytterligare information från den schweiziske konkursförvaltaren och i juni samlas Fifas nationsförbund i en extrakongress för att diskutera uppgörelsen med EU-kommissionen.

Men kongressen lär i stället handla om Fifas ledning - och vem som ska styra förbundet.

ISMM/ISL hade tre miljarder kronor i skulder

Anna Carlsson Asbjørn Svarstad

ARTIKELN HANDLAR OM