Samarbete ska göra Kronberg och Häggström bättre

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Robert Kronberg och Peter Häggström har varit och nosat på stora mästerskapsmedaljer.

Tillsammans ska friidrottskompisarna pressa varandra den sista biten fram till den yppersta världseliten.

Foto: Niclas Hammarström

Robert Kronberg visade med fjärdeplatsen på 60 m häck i inne-VM att OS-finalplatsen inte var någon tillfällighet.

Peter Häggström var också i Sydney, men missade OS-finalen i längdhopp och fick aldrig visa sitt kunnande i inne-VM på grund av de osannolikt höga kvalgränserna.

Nu har de ställt in siktet på VM i Edmonton i början av augusti.

Det är med gemensamma krafter de ska lyckas.

Gemensam är deras träning till 80-90 procent. Kraften har de skaffat sig i en styrketräningslokal.

- Vi har kört styrketräning som är ganska extrem, säger Ymer-hopparen Häggström. Vår styrketränare Anders Axlid har kört med oss tre dar i veckan, tre timmar varje gång. Jag tar 205 kilo i djupa knäböj.

- Klart det finns en gräns för hur mycket muskler man behöver som längdhoppare, men jag märker att jag har blivit mycket snabbare.

- Man måste ha modet att våga satsa allt för att komma någonstans, säger Kville-löparen Robert Kronberg. Om man känner sin kropp ordentligt och vet vad den tål finns det ingen anledning att hålla igen på träningen. Jag tror man kan träna mycket hårdare än man gör.

Först in och sist ut

Inspiration till den stenhårda träningen fick de båda 25-åriga (Kronberg fyller i augusti) göteborgarna på Kuba, där de blev förstummade över hur hänsynslöst hårt längdmästaren Ivan Pedroso & Co pressade sin kroppar. Friidrottens hus i Göteborg är platsen som de förvandlat till ett västsvenskt svettcenter.

- Vi brukar komma först och gå sist, säger Häggström.

- Fast det är många som har hängt på, Annika Amundin (sprinter) bland andra. Det har blivit en spinnoffeffekt, det är kul.

Förbundskapten Ulf Karlsson var en av åhörarna då den hårdsatsande Göteborgsduon lade ut orden vid en pressträff i Stockholm på tisdagen. Och han gillade vad han hörde.

- De är väldigt långt framme när det gäller träning, säger han. Planerar man vettigt och tränar med sans och omdöme så kan de flesta säkert träna mer än de gör i dag. Men man måste ge dem förutsättningar.

Noggranna förberedelser

Häggström och Kronberg är förhandsnominerade till VM. Och där är finalerna det första målet. Kronberg kan i lugn och ro koncentrera sig på VM och konstatera att han aldrig tagit ett steg tillbaka på trappan mot höjderna. Och han har andra mästerskap i tankarna.

- Jag ska vara med i Universiaden i Peking i slutet av augusti. Jag ser det som en utbildningstävling inför EM nästa år. Universiaden är kanske inte den allra största tävlingen, men ändå ett mästerskap med alla dess rutiner. Vill man vara förberedd så ska man vara det på alla sätt och vis.

Häggström kan inte vara lika lugn under sommaren. Gamla antagonisten Mattias Sunneborn kanske inte har gjort sitt än, och om han också klarar B-kvalgränsen till VM så gäller det att vara bäst. Eller klara A-gränsen.

- Det är lika bra att vara inställd på det på en gång. 8,20 är det jag siktar på i sommar, säger Häggström som har 8,07 som personbästa från i fjol.

Peter Wikström/TT