"Bjärred" fruktar ingen i Valencia - men tror att dagsformen avgör

SPORTBLADET

MILANO

Stolta Bayern München är enligt de flesta experter knappa favoriter i onsdagens stormatch på San Siro - finalen i Champions League.

- Jag vet inte om jag håller med. Men det finns ingen spelare i Valencia jag fruktar, säger tyskarnas försvarsklippa Patrik Andersson.

Foto: Petr Widing

Patrik Andersson är laddad med självförtroende. En redan makalös säsong toppades i helgen upp av ett direkt avgörande mål i ligaupplösningen.

Firandet blev däremot måttligt.

- Det är på onsdag det gäller. Vinner vi även då har vi mycket tid att fira på, säger "Bjärred" dagen före den stora finalen.

Bayern München har i motsats till Valencia, som bor i fashionabla Cernobbio strax utanför Como, valt att ladda upp på ett hotell i centrala Milano. Laget landade redan i måndags och efter två träningspass på tisdagen är man nu redo att ta sig an Valencia.

Anderssons San Siro-minnen är odelat positiva.

- Jag har ett minne. Det var 1989 i Europacupen med Malmö. Vi hade vunnit med 1-0 hemma och sedan spelade vi 1-1 på San Siro och slog ut italienska mästarna Inter. Det är ett härligt minne som är skönt att ha med sig till en sån här match.

En av Inters stjärnor den gången var tysken Lothar Matthäus. Nu sitter han på läktaren och håller tummarna för Bayern, klubben han nyligen lämnade.

Arvtagaren heter Patrik Andersson och hans insatser under våren har imponerat på såväl fans, massmedia och tränaren Ottmar Hitzfeld.

En seger mot Valencia skulle göra honom historisk.

Ingen familjeträff

- Senast Bayern vann var ju 1976. Därefter har det blivit tre finalförluster. Så visst suktar folk efter en seger.

På läktaren sitter också Patriks lillebrorsa Daniel och funderar över ett kontraktsförslag från Fiorentina.

- Men förmodligen blir det ingen tid för oss att träffas. Vi har ju banketten med sponsorerna efter matchen att tänka på.

Så en eventuell seger firas i Milano?

- Ja, så blir det. Vi stannar kvar här över natten oavsett hur det går.

Patrik skulle gärna se att Joachim Björklund fick chansen för Valencia. De båda kompisarna har dock varit sparsamma med kontakten den senaste tiden.

- Vi har legat lågt hela veckan. Våra familjer har talat med varandra men jag och "Jocke" har ju haft fullt upp med vårt.

Så det blir inget snack innan matchen?

- Nej, det tror jag inte.

Säkerhetspådrag

Inför Champions League-finalen är säkerheten runt omkring San Siro stor. Trots att spanjorerna sällan bråkar vågar den italienska polisen inte ta några risker. Tyska fans har nämligen inte det bästa ryktet och med anledning av detta råder alkoholförbud på många strategiska platser i Milano.

Dessutom bevakas tillställningen av drygt tvåtusen poliser och militärpoliser.

Under tisdagseftermiddagen fanns det däremot inget större behov av dem. Tyska och spanska fans festade då tillsammans runt cuppokalen som står till allmänhetens beskådande i Galleria Vittorio Emanuele II bredvid stans storslagna katedral, il Duomo.

- Detta är en förfest mot hur det blir i morgon. Officiellt så är vi 23 000 men förmodligen är det många fler som gör som jag och chansar på att hitta en biljett på svarta börsen, förklarade en Bayern-supporter på plats i Milano.

Där, på svarta börsen, kan supportrarna räkna med att få betala cirka 2 000 kronor för en biljett som normalt sett skulle ha kostat runt 300 kronor.

Starkt stöd

Med de många tyska supportrarna på plats kan Bayerns spelare räkna med bra stöd.

- Det blir väl inte riktigt som på Olympiastadion. Men nästan, tror Patrik Andersson.

Är du nervös?

- Nej, jag ser bara möjligheter. Detta är en fantastisk chans.

Finns det nån spelare du fruktar mer än nån annan?

- Nej. Jag fruktar ingen. Men vi har en ömsesidig respekt för varandra. Dagsformen kommer att avgöra vem som vinner.

Ola Wiklander/TT

ARTIKELN HANDLAR OM