Verbrugghe i topp trots vurpa

SPORTBLADET

POTENZA

Omkullkörningen kunde ha stoppat honom.

Men belgaren Rik Verbrugghe reste sig - och behåller sin sammanlagda ledning i Giro d'Italia.

Tysken Danilo Hondo, Telekom, vann tisdagsetappen efter en klungspurt och tog sin andra raka etappseger i girot.

Verbrugghe åkte i mål i den stora klungan och noterades för samma tid som Hondo på den 149 kilometer långa etappen mellan Lucera och Potenza i södra Italien - den tredje sträckan i årets Giro d'Italia.

Men det var inte självklart att belgaren skulle ta sig över mållinjen. Fyra mil före etappslutet föll han, men kastade sig snabbt upp på cykeln igen. Just då kände han ingen smärta, men när han skulle trampa i en tyngre växel förändrades läget.

- Då gjorde det verkligen ont, berättar den 26-årige proffscyklisten.

Efter målgången klagade Verbrugghe på smärtor i bäckenet och på stickningar i benet.

- Jag tror att en nerv måste ha hamnat i kläm eftersom benet har stumnat.

Han är dock inte orolig för fortsättningen av storloppet.

- Jag har haft ett sånt här problem förut och då har det löst sig av sig självt. Men jag ska uppsöka läkare före nästa etapp.

I totalställningen leder Verbrugghe med nio sekunder till godo på italienaren Dario Frigo och med ytterligare fyra sekunder ner till tjecken Jan Hruska.

Hondo, vars stall Telekom på tisdagen blev klart för svenska Postgirot, ligger på 15:e plats, 41 sekunder från täten. Positionen bakom innehas av hemmafavoriten Marco Pantani, som väntas avancera under den fjärde etappen - som innehåller kraftigare stigningar än hittills i tävlingen.

Men Pantani ligger lågt inför onsdagens ansträngningar.

- Jag kommer inte att attackera på den etappen, förklarar 31-åringen som 1998 vann både Giro d'Italia och Tour de France.

- För det första är jag inte riktigt i form och för det andra är det inte en riktig bergsstigning, inte tillräckligt tuff.

TT-AFP-Reuters