Festen på Råsunda kom av sig

SPORTBLADET

STOCKHOLM

En stenhård, illa klippt plan och uselt passningsspel.

29 393 åskådare led på Råsunda.

- Det är inte kul att spela 0-0 inför så här mycket folk, konstaterar Hammarbytränaren Sören Cratz efter derbyt mot AIK.

Illa spelad fotboll kan vara outhärdligt tråkig och videon från första halvlek kan eventuellt användas som ett tortyrredskap.

Det var få idéer, få chanser och många, många felpassningar.

Men det fanns en anledning till det dåliga spelet - Råsunda.

- Planen är en katastrof. Jag kan inte fatta att det här är nationalarenan, säger Hammarbyanfallaren Andreas Hermansson.

- Jag vet inte vad de har gjort med den. Den är hård som asfalt, full med sand och dessutom verkade de inte ha klippt gräset.

Två missade frilägen

Hammarbyanfallaren var ändå den som var närmast att avgöra - men Hermansson brände två frilägen. I första friläget smet bollen strax utanför och den andra avslutades med ett misslyckat lobbförsök.

- Det är ju synd att jag inte får in bollen, och kanske skulle jag tagit in bollen i stället för att lobba. Men, som sagt, bollen hoppade ganska mycket.

Hermansson längtade efter Söderstadion.

- Jag tror matchen hade slutat annorlunda om vi spelat där.

- Det finns ju anledningar till att vi spelar här, men sportsligt är det en nackdel. Det här är inte vår hemmaplan, säger han och pekar runt i Hammarbys provisoriska omklädningsrum i nationalarenan.

Rättvist

Hammarby var bättre den första timmen, men sedan tog AIK över och Stefan Ishizaki gjorde ett inhopp som lovade mer.

AIK hade mer boll - men Hammarby mer chanser. Så mållöst och oavgjort var rättvist som slutresultat.

- Jag är nöjd med en poäng. Vi hade de bästa chanserna, men man ska inte tro att man vinner en match med några bra inlägg - så enkelt är inte fotboll, säger Sören Cratz.

Andra halvlek var spelmässigt mycket bättre än första, framför allt av bollägande AIK.

Men Solnalaget hade förtvivlat svårt att skapa farliga chanser. Det tog 58 minuter innan AIK:s mittback Teddy Lucic fick en felträff som i statistikkolumnen räknades som AIK:s första skott på mål.

- Vi måste bli spetsigare i vårt anfallsspel och komma med mer tyngd i och kring straffområdet, säger AIK-tränaren Olle Nordin.

Landslagets vänsterback Lucic var planens bästa spelare och en bjässe i AIK:s försvar.

Även i Hammarby briljerade mittförsvaret. Jonas Stark och Johan Andersson såg till att "Bajen" höll nollan för femte gången under de sju första matcherna.

Lars Markusson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM