Elfsborg cupmästare efter straffdrama

Nu väntar spel i Uefacupen

SPORTBLADET

JÖNKÖPING (TT)

Finalen i svenska cupen blev lika rafflande som finalen i Champions League i onsdags. Det krävdes 24 straffar på Stadsparksvallen i Jönköping för att sära på Elfsborg och AIK.

När Sharbel Touma slog den 24:e och sista straffen i stolpen blev Elfsborg för första gången cupmästare.

Efter full tid och förlängning stod det 1-1.

Straffsparksläggningen vann Elfsborg med 9-8 och sammanlagt alltså med 10-9. Daniel Wiland, Elfsborg, räddade tre straffar medan Daniel Andersson räddade två.

Elfsborgs Stefan Andreasson inledde straffläggningen med att skjuta i stolpen och Sharbel Touma avslutade alltså med samma sak.

- Det här är min största framgång som tränare och jag är oerhört stolt över grabbarnas sätt att genomföra matchen, sade Elfsborgs tränare B-A Strömberg.

I matchen, som bjöd på högt tempo, intensitet och mycket kamp, började Elfsborg bäst och skapade flera bra chanser under den första kvarten. Fredrik Berglund hade bland annat ett par fina chanser framspelad av Anders Svensson. Skotten blev dock inga svårigheter för Daniel Andersson i AIK:s mål.

Snabbstartade i andra

AIK kom tillbaka och tog över allt mer av spelet och 1-0 i 21:a minuten av Nebojsa Novakovic var ingen tillfällighet.

Elfsborg snabbstartade den andra halvleken och kvitterade genom Andres Klarström bara två minuter efter pausvilan.

- Det var olyckligt att de fick kvitteringen så tidigt. Vi fick ingen riktig stadga i spelet efter det, sade AIK:s tränare Olle Nordin.

- Periodvis blev det ett hafsigt spel och passningsspelet fungerade inte. Vi gav bort alldeles för många enkla bollar och det kan man inte göra mot ett så kontringsstarkt lag som Elfsborg.

Mål dömdes bort

Elfsborg, som inlett årets allsvenska på ett tämligen knackigt sätt, spelade matchen igenom mycket bra, och hade i förlängningen de klaraste målchanserna. De hade också ett mål inne i den 105:e minuten, men det dömdes bort sedan Fredrik Mohlin vinkats av för offside.

- Där var jag övertygad om att matchen var över och att vi vunnit. Jag uppfattade aldrig linjedomarens vinkning, sade B-A Strömberg.

Elfsborg hade ytterligare ett par bra chanser i förlängningen, bland annat en lobb av Stefan Andreasson men Daniel Andersson fick fingertopparna på bollen och tippade den till hörna.

- Vi gjorde årets hittills bästa match, sade B-A Strömberg.

Segern var Elfsborgs första seger i svenska cupen på fyra finaler. Belöningen blir nu en plats i Uefacupen till hösten.

Olle Nordin och AIK:s ledning skall nu under helgen fundera om klubben skall spela i Intertotocupen. Anmälan måste i så fall lämnas in på måndag.

- Nu direkt efter förlusten i svenska cupen vill jag inte spekulera i hur det blir, sade Olle Nordin.

Leif Brändtröm/TT