780 miljoner - så fördelas de

Fotbollen får flest Bingolotto-miljoner

SPORTBLADET

Lördag. Bingolotto-dag. Vårens näst sista.

Den svenska idrottens mest lönsamma dag.

Till kvällens Lasse Kronér-gala har det, liksom till varje lördag, sålts ungefär 2,25 miljoner av de 2,6 miljoner tryckta lotterna.

Vilket innebär att svenska idrottsföreningar bara i kväll drar in 29-30 miljoner kronor till verksamheten.

Sportbladet har listan som visar fördelningen mellan de olika idrotterna.

Foto: BJÖRN TILLY
BINGO! Under riksidrottsmötet i Gävle förra helgen fick Ulf "Tickan" Carlsson stryk av Hans Chrunak i bordshockey. Men det kan han nog stå ut med - bordtennisen får ju en dryg Bingolotto-miljon mer än simningen.

Idrottsfolket höll sin egen riksdag i Gävle förra helgen. Det återkommande ämnet var det vanliga: pengar, pengar, pengar"

Med fruset statsanslag och med Folkbildningsrådets groteska och djupt orättvisa beslut att i myndighets ställe frysa folkbildningsbidragen, trots att idrottens bildningsförbund SISU är det enda som hela tiden ökar sin verksamhet medan övriga stagnerar, så stod det helt klart, att det som håller idrotten uppe är svenska folkets spelintresse.

Det gamla Bingolotto, som i kväll spelas för näst sista gången i vår, plus de så kallade värdeautomaterna Jack Vegas och Miss Vegas.

Vegas-automaterna - 6 480 Jack Vegas-automater utställda på 2 039 krogar samt 368 Miss Vegas-apparater på 91 bingohallar - spottar ut pengar åt idrotten.

I Gävle delade Svenska Spels vd Meg Tivéus ut en check på drygt 200 miljoner till Riksidrottsförbundet motsvarande idrottens 80-procentiga andel av vinsten på de automater som i fjol omsatte 2,7 miljarder och som under årets första kvartal passerade både V75 och triss och i dag är Sveriges populäraste spel.

Ett storspelande folk

Prognoserna för automaterna talar om 350 miljoner i år, 400 miljoner år 2002.

Förra året spelade vi i Sverige för 32,2 miljarder kronor - eller 5 250 kronor per person och år (18-75 år).

Mest på V75, triss och Vegas-automaterna med Bingolotto på fjärde plats.

Sportbladet kan i dag, krona för krona, redovisa hur BingoLotto-pengarna tillfaller olika sporter.

Förra året såldes under de två perioderna, vårveckorna 2-22 och höstveckorna 34-50, sammanlagt 57 981 392 lotter av idrottens folk: 220 000 egna lottförsäljare i 12 000 föreningar plus 5 000 auktoriserade återförsäljare.

Att fotbollen som Sveriges största idrott sålde mest - 27 556 693 lotter som gav fotbollens föreningar drygt 372 miljoner - är inte så konstigt. Däremot att gapet till hockeyn på andra plats är så stort: 4 497 202 lotter = 60,5 miljoner.

Sist av alla förbund, utan en enda såld lott, ligger isseglingen, men isseglarnas ordförande Rolf Clifford tar tillståndet med jämnmod:

- Du vet, det går fort där ute på isarna. Inte hinner vi sälja några lotter"

Förtjänster på lotteriförsäljning har alltid varit en grundstomme i all idrottsekonomi. Från det lilla korplaget som med några lottringar spelar ihop till anmälningsavgiften till dagens Bingolotto-industri.

Lottblock i handen

Jag minns min ungdomstid som fotbollsspelare i Hofors AIF, där man inte bara fick ta sitt pass och hjälpa "Buster", "Bången" och Thore Magnusson vid tombolan mitt i centrum. Utan också några cykelturer från Hofors till Torsåker och tillbaka, där "Lill-Groggen" och jag knackade på i varenda liten stuga med lottblock i handen.

Inte gav det några miljoner men det var säkra pengar till föreningen.

I dag har idrottsrörelsen ett fantastiskt lotteri med gratisreklam i en rikstäckande tv-kanal med priser som tusentals tusen gånger om överstiger de billotter vi sålde per cykel.

Men det är intressant att se hur mycket mer invånarna i Malung, Åstorp och Nykvarn stöder sina idrottsföreningar än folket i Danderyd, Lidingö och Vaxholm.

Klubb-topplistan

Bidragspengarna förra året

Kommun-topplistan

Lasse Sandlin