Vilken fris(yr)park

Och nu har Svennis chansen att bli historisk i England

SPORTBLADET

LONDON

Efter mindre än en halvtimme hade Sven-Göran Erikssons startelva gjort 3-0 i landskampen mot Mexiko.

Det finns alltså bara en sak att säga:

Hårresande bra.

Foto: REUTERS
HÄRLIGT KLIPP ... I DOJAN avid Beckham med sin härliga frispark till 3-0. Men han kunde inte ana att Ted Sheringham skulle göra ett ännu snyggare frisparksmål.

Först Paul Scholes, sen Robbie Fowler - och så David Beckham.

Det blev till slut 4-0 sedan en av de tio (!) inhopparna, Ted Sheringham, spätt på den engelska målfesten på Pride Park i Derby.

Endast en spelare, Phil Neville, var på planen i hela matchen. Annars mönstrade Sven-Göran Eriksson två hela uppställningar.

Nu har Svennis chansen att bli historisk:

Kan bli först med fem raka segrar

Om England också vinner VM-kvalet borta mot Grekland den 6 juni blir svensken den förste engelske managern som startat jobbet med fem raka segrar.

Han har redan tangerat det tidigare rekordet, som hölls av gamle Walter Winterbottom.

- Det ser väldigt positivt ut...vi gjorde en excellent första halvlek och skötte oss bra också i den andra, trots alla nya spelare. Jag är nöjd med att ha fått hundraprocentig utdelning så här långt och nu gäller det bara att hålla stilen så länge som möjligt, sa Svennis i tv direkt efter matchen.

Svennis startelva chocköppnade

Hans startuppställning, som förmodas bli likadan mot Grekland, chocköppnade mot de bleka mexikanerna och visade upp ett ovanligt snabbt och fantasifullt passningsspel.

Det hade inte ens gått tre minuter när Steven Gerrard passade mittfältskollegan Paul Scholes, som sköt ett hårt och otagbart distansskott i mål.

Bara tolv minuter senare hittade Gerrard sin Liverpoolkompis Robbie Fowler med ett inlägg från höger. Fowler fick god hjälp av ett mexikanskt försvarsben, men bollen seglade i alla fall in.

M å l e t blev ett samtalsämne

Och därefter steg lagkaptenen David Beckham in i handlingen med sin omtalade mohikanfrisyr, det stora samtalsämnet i England innan matchen.

Beckham slog till med sin känsliga högerfot och sköt 3-0 på en supersnygg frispark.

Föga anade han väl då att lagpolaren Teddy Sheringham senare skulle skjuta en ÄNNU snyggare frispark i mål från nästan exakt samma ställe.

- Som vi spelade de första 20-25 minuterna visade vi att vi inte betraktade det här som en vänskapsmatch. Vi ville gå ut och göra bra ifrån oss, och jag tror ingen blev besviken, sa David Beckham efteråt.

Beckham gillade inte Cloughs uttalande

Han fick förstås frågan om frisyren igen och då blev humöret lite sämre.

- Jag läste vad Brian Clough sa i en tidning i dag och det upprör mig. Att en så respekterad fotbollsmänniska som Clough kan gå ut och fullständigt slakta mig gör mig ledsen. Det var det enda trista med den här dagen, sa Becks.

Clough, som bland annat ledde Nottingham Forest till stora framgångar på sjuttiotalet, tyckte i en kolumn att Beckhams "ligistfrisyr" var en skam för England och att han inte borde få bära kaptensbindeln.

Efter all kritik i brittisk media i veckan var alltså trycket stort på Manchester United-stjärnan, men han gjorde en mycket bra insats under sina 45 minuter på planen.

- Jag tänker inte kommentera det där längre, för mig är det en konstig diskussion, sa Sven-Göran Eriksson.

Han har angenämare problem att tänka på. Svennis bör till exempel ha blivit imponerad av West Hams unge inhoppare Joe Cole, som måste vara den bäste dribbler England fått fram på evigheter.

Också Leeds Alan Smith var bra efter paus.

Både Cole och Smith missade dock varsin jättechans att göra den engelska segern ännu större än 4-0.

Peter Wennman