Os-drottningen tog tredje raka i Tjejtrampet

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Ensam är inte stark. Trefaldiga OS-mästarinnan Leontien Zijlaard-Van Moorsel tackade lagkompisarna för segern i Tjejtrampet.

Ensam kan också vara stark. Emelie Öhrstig hade ingen uppbackning från lagkompisar och kunde därför köra in som bästa svenska i loppet.

På OS-drottningen Leontien Zijlaard-Van Moorsels ena finger blänker en ring med OS-ringarna. Hon är välsminkad runt ögonen och läpparna är målade i cerist. Det är omöjligt att tro att den holländska tjejens devis är "smärta är bra".

- Det är hemligheten med henne, säger svenska lagkompisen i Farm Frites-Hartol, Madeleine Lindberg.

Tjejtrampet saknar motstycke i damcykelvärlden eftersom det är ett lopp både för elit och motionärer. 5,1 mil på vägarna runt Stockholm i skönt svenskt försommarväder blev på söndagen en fin utflykt för motionärerna och en rolig och inte alltför tung tävling för eliten.

Tävlingen hade i år det allra bästa startfältet. Alla tre medaljörerna i linjeloppet i OS fanns på startlinjen. Ettan Van Moorsel och tvåan, tyskan Hanka Kupfernagel, kör för samma lag. OS-trean, ukrainskan Diana Ziluite, kör för italienska Acca Due-O Lorena.

Favoritfall i kurva

De fem spurtpriserna gjorde att fältet splittrades med jämna mellanrum då några i huvudklungan hängdes av i samband med den tuffa körningen in mot spurtpriserna. Farm Frites-Hartol tog de tre första genom Van Moorsel (två) och Madeleine Lindberg. Halvvägs i loppet försvann en av huvudfavoriterna, Ziluite, som tvingades bryta.

- Det var lösgrus i en kurva och hon föll, berättar lagkompisen Arenda Grimberg.

Utan Ziluite körde klubbkompisarna, holländskan Grimberg och ukrainskan Zita Urbonaite, hårt mot Farm Frites. Grimberg tog de två sista spurtpriserna.

Farm Frites-Hartol körde för sin stjärna Van Moorsel som var stark i hela loppet och inte oväntat var bäst också i slutspurten. Hon vann med några meter före Grimberg och Urbonaite.

Tredje raka segern

Madeleine Lindberg, tvåa i fjol, kom först på tionde plats.

- Det spelar inte så stor roll. Jag är glad för att laget vann. Jag slutade köra här borta i sista kurvan in på upploppet. Cykel är ju en lagsport, säger Lindberg, som får nöja sig med att få dela på lagets prispengar i tävlingen.

För Van Moorsel var det tredje segern i följd i Tjejtrampet, en tävling hon trivs väldigt bra i.

- Det är en bra tävling och en bra organisation. Funkar det med schemat kommer jag gärna tillbaka nästa år, sade Van Moorsel.

Hon kör både landsvägscykel och velodrom och siktar på guld i mästerskapen i båda grenarna. Dessutom ska hon i sommar också försöka sätta världsrekord i entimmeskörning på velodrom.

Perfekt för Öhrstig

Emelie Öhrstig är en minst lika allroundkunnig cyklist. Hon delar landsvägscyklingen med mountainbike - och längdskidåkning. Hon tävlar för italienska La Rosa Dei Venti, men körde ensam i Tjejtrampet. Det gjorde att hon inte fick någon hjälp, men slapp också köra för någon annan.

- Det blev ett perfekt lopp för mig. Det gick fort i huvudklungan vilket gjorde att den blev ganska liten. Det är lättare då att hålla koll på om någon rycker. Jag försökte hänga på Farm Frites-Hartol så de inte fick för stora luckor. I spurten ångrar jag mig lite att jag inte körde lite aggressivare. Jag hade kunnat ta några placeringar till, säger Öhrstig.

Hon körde Tjejtrampet för första gången.

- Det var en jätterolig tävling. Fint väder, det gick snabbt hela tiden och banan var kurvig och rolig.

Öhrstig har nu lämnat Italien för att köra tävlingar i Sverige i sommar. Fram till SM i slutet på juni blir det landsvägscykel. Sen byter hon till mountainbikecykeln för att köra SM - och i juli inleder hon uppladdningen inför vintersäsongen på skidor.

- Det går faktiskt bra att hinna med allt, säger hon med ett skratt.

Ingela Ahlberg/TT