Norman fulladdad inför Franska mästerskapen

SPORTBLADET

PARIS

Det har talats om skadan, den usla formen och tuffast möjliga lottning.

Själv säger Magnus Norman:

- Vad andra tycker och tänker skiter jag fullständigt i. Det här är turneringen jag laddat för ända sedan Australian Open tog slut. Franska har jag velat vinna ända sedan jag började spela tennis.

Foto: AP

Det var i januari som han fick packa tennisbagen efter förlust i fjärde omgången mot Sebastien Grosjean, Frankrike. I mars började sedan tiden alla pratat om, alla förlusterna, och alla turneringar där Norman kommit och gått.

Ivan Ljubicic, Kroatien och Vincenzo Santopadre, Italien. Båda spelare långtifrån från kändisskapet på ATP-touren men med en sak gemensamt det här året.

De har båda skickat ut Norman tidigt, alldeles för tidigt, ur turneringar i vår.

- Men alla tidigare resultat spelar mindre roll. Jag har haft ett mål sedan den senaste Grand Slam-turneringen och det är det här, säger han och blickar ut.

På en grusbana utanför Roland Garros-området har han precis klarat av det första träningspasset på fransk mark.

Finns det en trygghet i att få komma tillbaka till Paris?

- Ja, definitivt, jag har så mycket goda minnen från förra året, även om det blev förlust i finalen. Jag har många fans här och det känns som en framgång i sig bara att vara tillbaka. Självförtroendet höjs direkt, säger han.

Behöver vinna matcher

För det är just det Magnus Norman behöver om det ska bli något liknande förra året då han nådde final i Franska mästerskapen mot Gustavo Kuerten, Brasilien.

- Tennismässigt är jag bättre än förra året. Jag är mera komplett som spelare, har bättre volley. Mina slag känns hur bra som helst men form- och självförtroendemässigt är jag en bra bit ifrån förra året, skulle jag säga något annat vore det att ljuga.

- Vad jag behöver nu är bara att vinna ett par matcher igen.

Du har haft en hel del otur också?

- Ja, i Barcelona hade jag ont i halsen och fick penicillin. Den var för stark och i stället blev jag magsjuk. Är man i bra form, då följer också turen med dig. Är du i dålig form då är heller inte marginalerna på din sida.

Slut med bollvårdande

Det har inte varit Normans vår, helt klart.

För att det ska bli Magnus Normans turnering krävs en hel del, bland annat:

- Jag har varit rädd för att avgöra och vårdat bollen för mycket. Men det är det slut med nu, säger han.

- Skadan har påverkat mig undermedvetet då jag ändrat min teknik i slaget. Men efter cortisonsprutor känns det mycket bättre.

Femsetare fördel

Vad som även talar för Norman är att matcherna spelas i bäst av fem set samt att gruset i Paris är snabbare än underlaget vid Masters-turneringarna i Hamburg respektive Rom.

Turneringen börjar för Normans del på tisdag mot spanjoren David Sanchez (114:e på ATP-ställningen).

Förra året hade det varit en självklar seger.

I år är det...

- ...en bra värdemätare för min del. Det är tuff lottning och jag får vara glad för varje dag jag är kvar. Men som säsongen utvecklat sig har jag ingen press på mig, samtidigt vet jag vad jag kan prestera.

Tobias Österberg/TT