Sverige till VM efter mirakelvändning

Avgörandet kom med två sekunder kvar

SPORTBLADET

ZWICKAU, TYSKLAND (TT)

Det behövdes ytterligare ett mål.

Det var bara två sekunder kvar.

Då gjorde Veronica Isaksson målet som sensationellt förde Sveriges handbollsdamer till VM. Efter seger över Tyskland med 27-22 i Zwickau var avancemanget ett faktum - tack vare fler gjorda mål på bortaplan.

Foto: AP
GLÄDJEFNATT Det svenska handbollslandslaget jublar efter att VM-platsen har blivit klar.

- Jag hade bara en tanke i huvudet när jag kontrade mot det tyska målet i slutsekunderna. Det var att sätta bollen, sade hon.

Isaksson lyckades - och tog det svenska damlandslaget till sitt första stora mästerskap sedan 1996.

Efter 19-24 i det första VM-kvalmötet, på hemmaplan i Partille, var det inte mycket som talade för att de svenska handbollsdamerna skulle lyckas ta sig vidare till VM-slutspelet i Italien i december.

Fem måls underläge inför returen på bortaplan kändes hopplöst i många av svenskarnas ögon.

- Detta är en stor dag för svensk damhandboll. Nu satsar vi på att göra bra ifrån oss i Italien i slutet av året, sade de båda förbundskaptenerna Tomas Ryde och Per-Olof Jonsson efter den överraskande segern.

Sekunddramatik

Sverige ledde med 11-10 efter första halvlek, men fick se tyskorna hänga med fram till 19-19. Då drog svenskorna ifrån och skaffade sig en fyramålsledning.

När endast 10 sekunder återstod fattades det ett mål för att säkra den svenska totalsegern.

Då kom chansen som skulle avgöra allt.

Sverige bröt ett tyskt anfall och kunde kontra genom Veronica Isaksson, och med två sekunder kvar att spela satte hon målet som betydde 27-22 och svenskt avancemang.

- Gissa om det var skönt när det rasslade i nätet, sade Isaksson överlycklig efter sensationssegern.

Säkert försvarsspel

Sveriges seger grundlades av ett mycket bra försvarsspel under hela matchen. Strax före halvtidsvilan kom även anfallsspelet igång och höll sedan matchen ut, vilket vållade tyskorna stora problem.

Bäst i Sverige var målvakten Jenny Lindblom som svarade för ett tjugotal räddningar. Tre av svenskorna blev sexmålsskyttar - Veronica Isaksson, Linda Nilsson och Åsa Eriksson.

TT