Isometsä: Alla visste att jag ljög

Nu talar dopningsavstängde finländaren ut om skandalen i skid-VM

SPORTBLADET

Skid-VM i Lahtis förvandlades till tidernas dopning-skandal och de inblandade blev brända.

För alltid?

Nej, snarare tvärtom.

- Jag har fått hur många sponsorer som helst, så vill jag fortsätta är det absolut inga problem, säger Jari Isometsä i en exklusiv intervju med Sportbladet.

Foto: PETER KJELLERÅS
talar ut I går berättade Jari Isometsä sanningen om vad som egentligen hände under skid-VM - då flera finska skidåkare åkte fast för dopning.

Det började med Jari Isometsä. Sedan avslöjades en efter en av de finska landslagsåkarna som fuskare och den största dopning-skandalen någonsin i skidsporten var ett faktum.

Ett helt land förråddes av sina hjältar.

Bilderna när Jari Isometsä och hustrun Johanna kommer till presskonferensen i Lahtis är redan klassiska. Liksom hans berättelse om "Mr X" - läkaren som han påstod hade gett honom det förbjudna preparatet hemohes.

Ljög för att skydda sina kamrater

- Jag ville skydda mina skidkamrater, förbundsläkarna och alla andra som var inblandade. Det var mitt beslut att hitta på en historia. Men jag visste redan då att ingen skulle tro mig. Alla visste att jag ljög, säger Jari Isometsä till Sportbladet.

Knappt en vecka senare avslöjades Janne Immonen och efter VM fälldes också Mika Myllylä, Harri Kirvesniemi, Virpi Kuitonen och Milla Jauho för att ha använt hemohes.

Dopningen hade skett systematiskt, under skidledningens noggranna överseende. Finska landslagsläkarna Pirkka Mäkelä och Juha-Pekka Turpeinen var männen bakom "Mr X".

Tror att fler länder är skyldiga

- Jag vill inte skylla på nån, vi är lika skyldiga allihop. Men visst kan man tycka att läkarna har skött det här klantigt. Själv visste jag inte att hemohes var förbjudet, jag litade på dom och nu får jag stå mitt kast.

Du måste väl ändå ha varit tveksam?

- Nej, faktiskt inte. Det försiggår mycket hemligheter inom skidsporten. Alla ligger på gränsen för vad som är tillåtet och inte tillåtet. Vi åkte dit, men jag är övertygad om att fler länder sysslar med sånt här.

Norge och Sverige också?

- Det vill jag inte säga någonting om.

Vad tjänade du på att dopa dig?

- Jag fick ner mina blodvärden. I tid gjorde det inte så mycket, högst 5-10 sekunder under ett lopp.

Nyligen kom en finsk utredning fram till att ni förmodligen försökte dölja bloddopning med hjälp av hemohes.

- Jag kan bara svara för mig själv och jag har inte hållit på med epo. Dessutom ger jag inte så mycket för deras rapport. Den var beställd av staten, bekostad av staten och gjort under överinseende av staten. Då måste man, tycker jag, ifrågasätta den.

Jari Isometsä har hämtat sig från smällen. Första tiden var värst, konstaterar han.

- Jag sov och åt inte på två dagar. Men sedan tänkte jag, vad fan ska jag göra? Jag har bara ett liv och att lägga sig och dö hemma är inte min grej.

Vad gör du nu?

- Umgås med familjen, jobbar med mina hästar och håller mig själv i trim. Men visst saknar jag skidåkningen, det har ju varit mitt liv i 15 år.

Kan tänka sig att göra comeback

Blir det en comeback efter avstängningen?

- Vet faktiskt inte, vi får se. Men två år" Det är lång tid.

Hur ska du återfå din trovärdighet?

- Säg det? Skidåkarna tror jag faktiskt förstår mig, men det är värre med folket. Speciellt dom yngre tycker illa om oss. Den äldre generationen däremot dunkar oss i ryggen och hoppas att vi kommer tillbaka.

- Fortsätter jag är det inga problem. Vissa sponsorer har hoppat av, men istället har jag fått många nya. Till antal har jag fler nu än tidigare.

Vad säger du om Per Elofsson?

- Han är i en klass för sig och kommer garanterat att vinna alla guldmedaljer i OS. Nu när jag och Mika (Myllylä) är borta finns det ingen som kan rubba honom.

Jari Isometsä är på strålande humör. Han pratar fort och mycket, skämtar och skojar - precis som vanligt - när Sportbladet träffar honom i samband med Elitloppet.

"Jag skulle vilja ha allt ogjort"

Han är själv delägare i åtta hästar.

- Trav är mitt största fritidsintresse och faktiskt så funderar jag på att ta "körkort". Jag vill kunna träna mina hästar själv i framtiden, säger 32-åringen.

Sedan VM i Lahtis har han varit en av idrottsvärldens mest omskrivna personer.

Han trivs vanligtvis med att stå i rampljuset.

- Som åkare, ja. Men det här" Jag skulle gärna byta. Givetvis så hade jag velat ha allt ogjort, men det går inte, säger Jari Isometsä och försvinner till hustrun Johanna, som står en bit ifrån.

- Tack vare familjen har jag orkat, tillägger han med ett snett leende.

Allt började 10 februari när en väska med dopningspreparat hittades på en bensinmack

Patrik Thornéus