”USA struntar i dig, Annika”

Sportkrönikören i Nordamerikas största tidning: Sorgligt men sant

SPORTBLADET

Annika Sörenstam är damgolfens motsvarighet till Tiger Woods.

Hon är en av favoriterna till att vinna US Open som börjar på torsdag. Men trots hennes suveräna facit är USA långt ifrån imponerat.

Enligt Christine Brennan i Nordamerikas största dagstidning USA Today har damfotbollen en rad spelare som är större profiler än Sörenstam.

Foto: AP
BÄST - MEN OKÄND Det spelar ingen roll att Annika Sörenstam vinner tävling efter tävling. Få bryr sig om damgolfen i Nordamerika - i alla fall när det gäller media. Det säger Christine Brennan, krönikör på Nordamerikas största tidning USA Today.

Hörd dialog häromdagen, någonstans, varsomhelst och kanske runt om i USA.

Sportreporter:

- Så golfsviten är över?

Man på gatan:

- Vilken svit?

Sportreporter:

- Jag visste att du skulle fråga. Inte Tigers. Annikas.

Man på gatan:

- Vem?

Sportreporter:

- Jag visste att du skulle fråga det också. Annika Sörenstam, damgolfens stora stjärna.

Man på gatan:

- Jag tror inte att jag har hört talas om henne.

Få bryr sig om det inte handlar om Tiger

Det är sorgligt men sant. Om det handlar om golf och det inte handlar om Tiger Woods bryr sig få, särskilt traditionella sportbevakare, särskilt om vi pratar om damgolf.

Annika Sörenstam, en av de bästa damgolfarna i vår generation vinner fyra turneringar i rad och svarar för en 59-runda på vägen. Vad genererar det för utrymme i medias sportbevakning?

ESPN bryter sändningen mitt under hennes rekordrunda för att visa en meningslös kvartsfinal i herrtennis och återvänder 27 minuter senare med ett bandat inslag som visar rundans höjdpunkter. Några veckor senare bryter ESPN igen, den här gången mitt under särspelet som ger Sörenstam hennes fjärde raka seger - för att visa en hästtävling.

En lokal sportsändning på radio rapporterar på söndagskvällen resultaten inom herrgolf och fortsätter sedan med annan idrottsrapportering. Att Sörenstams svit är bruten nämns inte ens.

Det är antagligen inte enda radiostationen i landet som gör på samma sätt. Golftidningar ger Sörenstam hennes välförtjänta uppmärksamhet men många dagstidningar gömmer undan hennes resultat och få skickar reportrar för att täcka hennes framgångar. För om pengar spenderas på golf spenderas det på Tiger, inte på någon kvinna.

Det visar sig att tiden för Sörenstams formtopp var hemsk.

Och då inte bara för den dominerande skugga som Woods kastar över golfen dessa dagar, utan på grund av den konkurrens kvinnliga golfare får från nya källor:

Andra kvinnliga idrottsstjärnor.

Kabelbolagens tittarsiffror visar att lika många väljer en 0-0-match i den nya amerikanska proffsligan för fotbollsdamer som Sörenstams rekordförsök.

LGPA har funnits i 51 år, damfotbollens proffsliga i ungefär 51 minuter. Men proffsligan (WSUA) har Mia och Brandi, nationella hjältar som kidsen nämner vid förnamn och vill efterlikna.

LPGA hade en sån stjärna en gång, men även om hon försöker kommer Annika Sörenstam aldrig att bli en ny Nancy Lopez.

Annikas fantastiska segerfacit på USA-touren

Christine Brennan Översättning: Magnus Sundholm