Sportsvackan i Fyran är över

Kanalen har blivit mer än bara handboll och ishockey

SPORTBLADET

Möjligen var det hägringar. Orsakade av för mycket tv-tyckande. Men nog var TV4-sporten lite hängig efter redaktionens interna fejd i vintras?

Hursomhelst så är svackan över nu.

LARS NYLIN

Fyransporten är åter så spetsfundig, rapp och ojämn som någonsin före Dagen PJ - som i dagen för Peter Jihdes avhopp till SVT.

Ta bara Patrick Ekwall, också han på väg bort vid tiden för tumultet.

Ekwalls bitska rapport från damernas Malmö-Umeå förra söndagen var rena utklassningen, minst 100-0, jämförd med "Sportspegelns" lata mål-för-mål-zzzummering.

En helt briljant stillbilds-novell á la såpopera-trailer, om striderna i alpina damlandslaget, är bara ett exempel på sentida humorgrepp som fått ett surkart till krönikör att åtminstone småle.

Söndagens eftermiddagsblock var också den ett slags styrkebesked.

Det är lätt att associera Fyran med handboll och ishockey.

Men numera är man också trav- och bil-kanalen. I helgen extra mycket eftersom såväl formel 1-cirkusen som travet presenterade sin enda helg då även en bredare publik behöver bry sig: Monacos vanligtvis så täta Grand Prix respektive Elitloppet på Solvalla.

Själv gillar jag "Artur Ringrostig"

Formel 1-freaks nära mig tycker att Artur Ringart och Eje Elgh är lata och oengagerade. "Eje Alzheimer" och "Artur Ringrostig" är namnförslag jag fått mejlat.

Men jag gillar duon. De kommer sällan med några häpnadsväckande insidefakta.

Från Monacos Grand Prix var närvarokänslan som störst då Ringart noterade att han sett Naomi Campbell i depån.

Men Ringart/Elgh är trevligt nedtonade och aldrig medlemmar i klubben för inbördes beundran. Även den som bara orkar se en tävling per år hänger med. Att själva loppet var lika tråkigt som en förort utan kärlek var knappast deras fel.

TV4:s travbevakning är till vardags en bisarr hybrid mellan komik, medelmåttiga lopp och soffsnack. Sändningen från Elitloppet led till en början av samma misch-masch-känsla. TV4 är kanalen där sport ska skojas till och då trav är en aningen dubiös sport bör trav skojas till rejält.

Det gällde inledningsvis även Elitloppet.

Men efter Hans Villius-imitation, Benny Haag-flams, Challe-vimmel, och en serie överdrivna gester från stallbacken fick så småningom själva Elitloppet huvudrollen. Då blev trav plötsligt stor tv-sport för en dag.

Öppna Franska känns iskallt

Att kommentatorerna Hans G Lindskog och Thomas Nilsson är två i positiv bemärkelse exempellösa nördar underströks ännu en gång. Deras bålgetingshetsiga entusiasm övertrumfas bara av radiosportens Lasse Granqvist och Eurosports cykelguru Roberto Vacchi.

Underbara galningar.

Dags för Öppna Franska. Gäsp. Det måste vara mycket, mycket länge sedan en Grand Slam-turnering kändes så iskall redan på förhand.

Inga cupdrömmar växte till himlen för lilleputt-lagen. Idel förluster för Alavés, Amiens och Union Berlin. Men det blev lysande tv. Nåja, Union Berlins förlust missade vi. Ingen kanal visade upplösningen av denna verklighetens svar på Buster. Inte ens Eurosport, som då ändå visade semifinalen.

Besynnerligt.