En skrattmatch för Kobe & Shaq

Men anledningen till Lakers dominans är inte stjärnorna

SPORTBLADET

Los Angeles Lakers har Shaquille O´Neal och Kobe Bryant. Men det är inte därför laget vunnit elva raka slutspelsmatcher och är överlägset bäst i NBA just nu.

Framgångsfaktorn nummer ett heter Phil Jackson och sitter på bänken.

I normala fall brukar slutspelet i NBA vara den mest spännande delen av säsongen.

Inte i år.

Los Angeles Lakers dominans är total. Frågan är inte om Lakers ska ta hem årets mästerskap, utan om laget ska bli det första i NBA som vinner utan att förlora en enda slutspelsmatch. Mycket talar för det.

Orsaken till att Lakers är nästan löjligt överlägsna är en gråhårig man som sitter på bänken.

Phil Jackson.

Han är coachen som vann sex mästerskap med Michael Jordan och Chicago Bulls. Förra säsongen värvades han till Lakers. Det blev succé och en ny mästerskapstitel direkt.

Phil Jackson har lyckats få stjärnorna Shaquille O"Neal och Kobe Bryant att underordna sig ett lagkoncept både i anfall och försvar. På pappret verkar det som om dessa två gör allt i Lakers, men det som egentligen är styrkan är den totala laginsatsen.

Samma segerrecept som Chicago hade

Los Angeles är nämligen ligans överlägset bästa försvarare. Det är samma segerrecept som gav Chicago Bulls de stora framångarna. Bryant och O"Neal är båda mycket bra försvarare, men det är också de andra tre spelarna som startar i matcherna: Derek Fisher, Horace Grant och Rick Fox.

Hur bra Lakers försvar är förstår man av följande statistik: I grundspelet snittade San Antonio Spurs över 96 poäng. Mot Lakers i semifinalen snittade laget bara 81.

Det offensiva spelet bygger Lakers på Phil Jacksons berömda triangelanfall.

Förenklat går det ut på att laget alltid måste ha tre alternativ i anfall. Med andra ord ska det alltid finnas tre spelare som kan göra poäng. I Lakers fall är det Shaquille O"Neal, Kobe Bryant och Derek Fisher. Att andra spelare gör poäng nu och då är bara en extra bonus.

Mellan 1980 och 1988 vann Los Angeles Lakers fem mästerskap. Då var det Magic Johnson och Kareem Abdul-Jabbar som bildade "Showtime", som laget kallades.

Nu är det Showtime i Los Angeles igen

Med Kobe Bryant, Shaquille O"Neal och Phil Jackson har det åter blivit showtime i Los Angeles.

Om ingen av dessa tre flyttar har vi bara sett början på en ny dynasti i NBA, en dynasti som kan bli lika dominant som Michael Jordan och hans Chicago Bulls var under 90-talet.

Att laget vinner årets mästerskap råder det i alla fall ingen tvekan om.

Därför är Lakers bäst

Thomas Arnroth