Sluta mobba kaptenerna

Siffrorna bevisar: Söderberg & Lagerbäck är bäst

SPORTBLADET

"Ingenting har sådan framgång som framgången" påstod den äldre Alexandre Dumas, alltså den av de franska far-och-son-författarna som i mitten på 1800-talet skrev "De tre musketörerna" och "Greven av Monte Cristo".

Men jag undrar jag, om det verkligen kan stämma"

Sällan har några svenska förbundskaptener i fotboll fått utstå en sån kritikstorm från publik och experter som de nu aktuella Tommy Söderberg och Lasse Lagerbäck.

Trots att det med siffror går att bevisa att de båda faktiskt är de bästa.

Foto: MATS CSON
vinnarskallar Sverige har bara två förluster på de 16 senaste tävlingslandskamperna.

När herrarna för en dryg vecka sedan presenterade sin 20-mannatrupp till kommande veckas VM-kvalmatcher började Tommy Söderberg med ett kryptiskt uttalande - som vore han bingoutropare:

- Nummer 17 och nummer 18!

Någon förklaring fick vi inte då, men senare har jag kommit på att de kommande kamperna blir tävlingsmatcher nr 17 (Slovakien lördag) och nr 18 (Moldavien nästa onsdag) för teamet Söderberg/Lagerbäck.

Med endast två förluster och fyra oavgjorda på 16 matcher kommer här svart på vitt, att inga tidigare förbundskaptener nått bättre resultat på sina 16 första tävlingsmatcher; om vi alltså bara rätt och slätt tittar på siffror utan att ta hänsyn till motstånd.

Inte ens Tommy Svensson"

Åby inledde med måltorka

Fast Tommy är ändå fasligt nära Söderberg/Lagerbäck och i en sån här statistisk redovisning drabbas ju Tommy av att han fick starta direkt med ett EM-slutspel mot världsmotstånd utan lättare kvalmatcher.

Apropå start kan man också här se vilken bedrövlig början på sin karriär den legendariske Åby-Ericson måste ha haft: ett enda mål på sina sex första tävlingsmatcher.

Att "Åby" ändå klarade sig utan nutidens mobb måste ha berott på att övriga landskamper då fortfarande betydde något.

Jag kollar och ser då också, att Åbys landslag under samma period i "vänskapsmatcher" besegrade Finland 4-1, Danmark 3-1, Västtyskland 1-0, Norge 3-0 och sen, efter 0-2 mot Österrike debuterade en viss Ralf Edström och satte fart på den triumfvagn som ledde till en femteplats i VM -74.

Ett tecken på hur det idag spelas betydligt fler tävlingsmatcher är också att varken Lennart Nyman eller Orvar Bergmark ens kom upp i 16 under hela sin period.

Uttryckt i poäng per match på sina 16 första matcher ser rankingen ut så här: Söderberg/Lagerbäck 2,13 - Tommy Svensson 2,00 - Olle Nordin 1,75 - Laban Arnesson 1,69 - Orvar Bergmark 1,54 - Åby-Ericson 1,44 - Lennart Nyman 1,42.

Tre dagar kvar nu till årets fotbollsfest, hemmamatchen mot Slovakien på ett fullsatt Fotbollstadion. För en vecka sedan fanns tusen biljetter kvar, på sin höjd alltså ströbiljetter så här dags.

Seger ett måste hemma

Med Slovakien och Turkiet på samma poäng (11) som Sverige gäller mer än någonsin den gamla regeln gentemot huvudkonkurrenterna: att vinna hemma och spela oavgjort borta (Turkiet 5 september). Då blir det Japan/Sydkorea nästa år.

Själv har jag bokat övervåningen på närbelägen restaurang i Sundbyberg och beställt 52 Opera Toast, en grillad oxfilé med champinjoner, bearnaise och pommes för en hel busslast med kompisar hemifrån Gästrikland.

Landskampsresan till Råsunda är som alltid årets höjdpunkt för Hofors AIF:s Fotbollsveteraner, ett av många supportergäng på plats på lördag.

Tisdagens första träning var lättsam, uppdelad i tre grupper efter rehabiliteringsbehov och ingenting att göra varken tummen upp eller tummen ned för.

Inte ens att Charlton-proffset Mathias Svenssons teknik såg riktigt amatörmässig ut jämfört med omgivningens.

Han har ju istället vassa armbågar.

... och så här har det gått för övriga blågula kaptener

Lasse Sandlin