Elofsson: Stäng av Isometsä på livstid

Svensken till motattack efter finländarens skandalbok

SPORTBLADET

Dopningsavstängde finske skidstjärnan Jari Isometsä har skrivit en bok om skandalen i Lahtis.

I den misstänkliggör han världsmästaren Per Elofsson.

- Turerna kring hans världscupspremiär i Beitostölen är konstiga. Först var han sjuk, två dagar senare gick han och vann", säger Jari Isometsä till Sportbladet.

Han vill inte starta något ordkrig, poängterar han. Men Jari Isometsä tycker att det har hänt mycket märkliga saker i skidvärlden de senaste åren och att finländarna långt ifrån är ensamma om att ha experimenterat.

"Visst kan man spekulera"

I ett avsnitt i boken tar han upp Per Elofsson och hans världscupspremiär i november i norska Beitostölen. Elofsson hoppade i sista stund av premiären på grund av en förkylning.

- Några dagar senare var han tillbaka som en vinnare. Men jag anklagar inte nån, det kan jag inte göra, eftersom jag inte har några bevis. Men visst kan man spekulera, säger Jari Isometsä.

I boken hävdar han att finländarna inte är ensamma om att ha tagit förbjudna preparat.

- I världscupstävlingen i Kuopio gjordes 200 blodtester i syfte att utveckla testmetoderna inför OS i Salt Lake City. Enligt papper vi fått fram hade 25 procent av dessa spår av förbjudna ämnen. Men vilka åkare det handlade om vet vi inte. Proverna är inte offentliga, säger Jari Isometsä.

Per Elofsson fnyser bara åt anklagelserna.

- Nonsens. Han borde kolla upp varför jag inte åkte. Nej, jag tycker att han ska sona sitt straff, säger han till Radiosporten.

Två år är för lite, tycker Per Elofsson.

- Dom borde stängas av på livstid.

De stängs av i två år

I söndags blev det klart att Jari Isometsä, Mika Myllylä, Janne Immonen, Harri Kirvesniemi, Virpi Kuoitonen och Milla Jauho stängs av i två år. Åkarna har fortfarande inte bestämt sig för om de ska överklaga straffen.

- En väg är att försöka gå till en civil domstol, men det kostar både pengar och tar tid. Jag vet inte hur det blir, säger han.

Boken hoppas Jari Isometsä även kommer ut i Norge och Sverige.

- Målsättningen är den, ja. Nu ska vi försöka leta förläggare som kan göra jobbet.

Jari Isometsä skickar en hälsning via Sportbladet till alla skidåkare.

- Träna på bra i sommar. Ni har en viktig tävling framför er (OS i Salt Lake City).

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM