Nya mål för Carin Koch

Nu laddar hon för US Open

SPORTBLADET

SOUTHERN PINES, NORTH CAROLINA

Carin Koch är i en helt ny situation. Den som vinnare.

I söndags vann hon sin första tävling på USA-touren i golf efter att ha haft sex andraplatser under sina sex år på touren.

- Det känns kul att komma hit som vinnare, säger hon samtidigt som hon tränar inspel inför veckans US Open.

Foto: AP

Få elitidrottare skulle släppa en journalist intill sig under träning. I alla fall inte på träning dagarna före en major.

Men för den 30-åriga Göteborgstjejen är det inga problem. Hon håller bara tyst just i baksvingen - och knappt ens då.

Hon tycker säkert att hon kan kosta på sig det - att vara avslappnad - trots att årets främsta tävling väntar.

För nu är hon ju en vinnare.

- Det var en sån lättnad att få vinna. För även om jag slutar spelar golf i morgon så har jag ju i alla fall vunnit en tävling här på USA-touren. Det är himla kul att veta hur det känns, säger hon.

Även om firandet blev minst sagt måttligt - en drink i flygplatsbaren i söndags kväll och en grillkväll med maken Stefan, sonen Oliver, familjen Nilsmark och ett par australiska golftjejer i Southern Pines i måndags kväll - så tycker hon att det var bra att få vinna just före US Open.

- Annars hade jag nog blivit lite lat och myst över segern lite för länge.

Träning gav resultat

Carin Koch har spelat ganska bra på USA-touren under de drygt sex år hon varit där. Men längtan över en seger fick henne att satsa ännu hårdare inför den här säsongen.

- Tidigare år har jag inte haft seger som mål, men till i år satte jag faktiskt upp det som ett mål. Mitt andra mål var att bli jämnare och stabilare, att inte ha några 50:e platser och missade kval.

Hon har jobbat mer med tränaren Chuck Hook i Austin, som hon tidigare mest jobbat med närspelet med. Och hon har tränat mer styrketräning.

- Jag gick ner väldigt mycket i vikt när jag fick Oliver (2,5 år sedan) och har känt att jag inte hade så mycket styrka. Jag har blivit starkare och därför också slagit längre. Det har gett självförtroende.

Under våren har hon spelat bra, men har inte fått puttningen att stämma. Det var en jobbig tid när resultaten inte infann sig trots att spelet fanns där.

- Det finns inget mer frustrerande än att spela bra men putta dåligt. Men jag har haft tålamod.

Vann där hon diskades

Lyckodraget var att låta maken Stefan hjälpa henne med puttningen. När den ordinarie caddien var ledig bar Stefan bagen - det var förra veckan i Corning, New York.

- Han hjälpte mig att läsa puttlinjerna. När puttarna sen började trilla i så fick jag bättre och bättre självförtroende. Det var perfekt att han gick med mig förra veckan.

Hon tycker att det var extra roligt att vinna i Corning. Där, för fyra år sedan, blev hon diskvalificerad sedan Stefan, som gick caddie åt henne då också, blivit anklagad för att ha ruskat ner hennes boll ur ett träd.

- Usch ja, det var inget roligt. Därför var det extra roligt att spela så bra där i år, säger Carin, som ligger nia på USA-tourrankingen.

På onsdagskvällen svensk tid fick den färska segrarinnan ha en egen presskonferens - som annars bara världsstjärnor som Annika Sörenstam och Karrie Webb brukar ha inför majors.

Nu tillhör Carin Koch också toppgänget.

Ingela Ahlberg/TT