Jakten på Mr X

SPORTBLADET

Att analysera fram en svensk startuppställning i VM-kvaltider är aldrig lätt.

Mycket hysch-hysch, en stängd fredagsträning och bara tio man i varje lag på veckans öppna träningar.

För att travestera dramatikern Luigi Pirandello, sicilianaren som skrev "Sex roller söker en författare" och fick Nobelpriset 1934, är det som om tio man söker en förvaltare.

Antingen en ytterback eller en mittfältare.

Jag tror att han heter Magnus Svensson.

VM-kvalet mot Slovakien på lördag måste vinnas för att drömmen om Söul, Yokohama och andra ostasiatiska städer ska leva vidare för svensk fotboll.

Dan före dan före dan är det mycket bra fart på landslagets träning på ett Råsundagräs, som däremot inte alls är bra; dock inte längre lika uselt som det var vid derbymatcherna.

Jag hör Fredrik Ljungberg, van vid perfekt underlag på Highbury, oja sig:

- Jag fick en smärre chock när jag såg hur fruktansvärt dålig planen var.

Nu är gräset som det är, och omständigheter man icke kan påverka, ska man som bekant inte bry sig om.

I spelövningarna tycker man sig lätt skåda tio elftedelar av startelvan.

Den elfte, Mr X, får man gissa sig till, eftersom svenska förbundskaptener av någon anledning jag aldrig förstått tar ut en trupp på 20 man - i stället för 22 eller fler som i andra länder.

Hedman i mål, trebackslinjen Mellberg-Bjärred-Lucic, Schwarz i sin vanliga defensiva roll på mitten med Alexandersson till höger, Ljungberg till vänster och Anders Svensson mittemellan, plus Allbäck och Henrik Larsson längst fram.

Saknas alltså en man och det finns några att välja bland eftersom det är många som visar fin form.

...men Osmanovski har imponerat mest

Just nu tror jag Magnus Svensson ligger bäst till för rollen, att "Turbo" går in till höger på mitten och att Niclas Alexandersson får bli högerback i den monumentala brist av naturliga ytterbackar man påstår drabbat svensk fotboll.

Yksel Osmanovski är annars den som imponerat mest under träningarna. Med tanke på veckans uppståndelse är det ändå troligast att han börjar på bänken. Men minns gärna Yksels fina inhopp på mittfältet mot Schweiz!

Inte ofta gamla förbundskaptener bevistar landslagsträningar men denna dag tillhör nyblivne pensionären Laban Arnesson åskådarna.

Labans betyg är positivt:

- Högt tempo! Roliga övningar! Det här ser bra ut.

Själv oroar jag mej för att man gör så få mål, att spelarna hafsar iväg skotten i stället för att unna sig den där tiondelssekunden som gör att bollen går i mål istället för högt över eller rakt på målvakten.

På lördag kväll är det nämligen tvunget att någon eller några bollar letar sig i nät bakom den Miroslav König vi såg storspela mot Tyskland i tisdags.

Som Sportbladets Stefan Alfelt skrev från matchen i Bremen: "För Guds skull - värm inte upp honom!"

Även om Söderberg och Lagerbäck överraskat oss tidigare - som med Teddy Lucic som vänsterback och Martin Åslund på topp i Bulgarien, med Pär Zetterberg på bänken i Luxemburg och med Azerbajdzjan-hjälten Anders Svensson bänkad mot Turkiet - verkar laget alltså klart, såvida inget händer idag.

Till sist, tre rättelser och tre ursäkter apropå gårdagskrönikan:

till Fredrik Ljungberg - visst har Freddie gjort mål i tävlingslandskamp: ruschen mot Polen i Chorzow, så fräckt, så snabbtänkt. Ett mål var 1305:e minut"

till Henrik Larsson - inte alls så ung som jag läste snett i mina papper: född 20 september 1971, glöm allt annat!

till Federazione Medico Sportiva Italiana - den italienska byråkratin som faktiskt i tid fick iväg det papper som ger Yksel Osmanovski klartecken att spela på lördag.

Mille Grazie!

Obesegrade sedan 1996

Lasse Sandlin