...mitt tips: 3-0

Lasse Sandlin: Jag har en känsla av sommaren 1994

SPORTBLADET

Bra vibrationer ska man inte ducka för.

Dan före dan är Stockholm en stad i fest med ett osannolikt trafikkaos av lastbilar med levande musik, dånande discodunk, signalhorn och glada ungdomar.

Såna som ha tege student´n"

Utan jämförelser i övrigt: faktiskt en känsla av sommaren -94.

Eftersom jag också ser dagens nyckelspelare uti detta festvimmel blir...

Efter en fullständigt intetsägande presskonferens vandrar jag Sturegatan nedåt, från spelarhotellet Park mot Stureplan, då en mörkgrön gammal militärcykel far förbi i full fart mot rödljus och farligt nära en studentikos lastbil och en sån där blå dragspelsbuss.

- Yippie! vrålar paret på cykeln i bästa indianstil.

Det är Fredrik Ljungberg med Daniel Andersson på pakethållaren och alldeles bakom, även här i en defensiv balansroll, kommer Stefan Schwarz på egen hoj.

Njuter på hemmaplan

Landslaget trivs i Stockholm.

Trivs med att bo centralt i staden och att kunna ta del av huvudstadens folkliv mellan alla tränings- och teoripass.

Här har Sverige inte spelat landskamp sen oktober 1999, och på Råsunda har man nu åtta matcher i rad utan förlust.

Lite senare på eftermiddagen ser jag cykeltrion på första parkett vid Stureplan, där man alltså är publik, medan Louise, Antonia, Kerim, Lottis, Felicia och allt vad de heter som firar på sina bilar.

Ta studentexamen kan man ju inte längre idag och inte är det väl heller så viktigt med examen för att kunna lägga en eventuell straffspark mot Slovakien, men jag minns vad det står i Nicke Sjödins dikt "Lagledar´n":

"Lägg straffen du,

Nils Eric,

som ha tege student´n!"

Fali sne´n straff vart e.

Inge mål,

inge stabbskôtt ens.

Dä vart inkast,

å inge mer straffläggning

för min del."

Straff eller inte, Slovakien måste besegras - och det blir inte lätt. Förbundskapten Josef Adamec har ju sagt, att han är jättenöjd med oavgjort.

Linderoth ska ersätta Schwarz

Laget är hemligt, men vi håller fast vid gårdagsuppställningen: Hedman, Alex-Bjärred-Mellberg-Lucic, Schwarz, Magnus S-Anders S-Ljungberg, Allbäck-Henke.

Inte för att det är bästa laget, utan för att det verkar troligast.

I mitt optimala lag skulle, som jag skrev redan när truppen togs ut, Tobias Linderoth ersätta Schwarz för att skapa ett högre tempo och ett rakare spel.

Viktigt för lagledningen blir därför att tyda tendenserna i matchen.

OM Sverige fastnar i ett långsamt spel över mittplanen måste Linderoth komma in i stället för Schwarz och kanske ett kvicksilver som Yksel Osmanovski bör kastas in på en kant.

OM Anders Svensson, - ett frågetecken för sitt svullna knä och sina mindre goda matcher i Elfsborg - besväras för mycket måste han snabbt ersättas.

Mina rapportörer från fredagens hemliga träning talar om en riktigt intressant uppställning: Allbäck och Andreas Andersson på topp med Henrik Larsson som höger yttermittfältare. Den köper jag direkt.

Dessutom tränade man på en ny frisparksvariant. Den avslöjar jag inte. Wait and see"

Det är lätt att underskatta Slovakien. Gör inte det!

Slovakien är inte, som man lätt kan inbilla sig, någon ny fotbollsnation.

Två exempel:

när Tjeckoslovakien 1962 tog VM-silver, 1-3 i finalen mot Brasilien, fanns sju slovaker med. - förutom dagens förbundskapten Jozef Adamec var det Titus Bubernik, Andrej Kvasnak, Pavol Molnar, Jan Popluhar, Adolf Scherer och Jozef Stibranyi;

när Tjeckoslovakien 1976 under Jozef Venglos tog EM-guld, på straffar mot Västtyskland, kom hela 14 man från den slovakiska delen.

Slovakerna kommer med ett mäktigt facit

Inför dagens match har Slovakien spelat sju tävlingsmatcher i rad utan att förlora, och man har gjort mål i de nio senaste så när som på 0-0 mot Sverige i höstas.

Bra vibrationer är det ändå gott om.

Senast när jag fredag kväll i Enköping ser svenska U21-landslaget resultatmässigt utklassa Slovakiens U21, den nya nationens stolthet, med 4-0.

Spelmässigt betydligt jämnare - men Andreas Isakssons dödsförakt i målet, Kim Källströms högra (!) slägga, Zlatan Ibrahimovics oberäknelighet, Martin Ericssons läckra passningar, Johan Elmanders löpstyrka och Pontus Farneruds fräckhet ordnar dessa 4-0.

4-0 som också sätter press på de äldre.

Därför är mitt tips: 3-0.

Lasse Sandlin