Stefan Schwarz borta två månader

SPORTBLADET

STOCKHOLM (TT)

Stockholm (TT) Stefan Schwarz knäopererades på söndagen och missar som väntat även onsdagens VM-kval mot Moldavien.

Knäskadan var värre än befarat. Men den 32-årige landslagsmittfältaren blir ändå inte borta från fotbollen mer än två månader.

För drygt ett år sedan höll Stefan Schwarz presskonferens på Artro Clinic på S:t Görans sjukhus i Stockholm. Då kom han in i rullstol, rödögd och med en nyopererad hälsena som höll honom från fotbollen i sju månader.

Nu stapplade han in på kryckor, vid gott mod och med ett nyopererat knä som stoppar honom från spel i två månader.

Högst.

– Det känns mycket lättare i dag jämfört med förra skadan, försäkrade Schwarz.

Flera små hål

Landslagsläkaren Magnus Forssblad visade bilder och video och förklarade vad som gjorts med Schwarz högra knä.

– Vi har tagit bort en del broskbitar och ungefär en tredjedel av yttre menisken.

– Det ska inte ge några problem, men broskskadan ska ju läka. Ett område stort som en enkrona ska få ny broskliknande täckning, och vi har borrat flera små hål i benet för att stimulera den läkningen.

Forssblads teori är att det var lösa broskbitar som gav Schwarz smärta i knät efter tisdagens landslagsträning. Efter renoveringen ska evighetsmaskinen Schwarz kunna gå för fullt om högst ett par månader igen.

– Det handlar om en eller två månader, sade Forssblad. Han vilar en vecka, sen kan han börja cykla och träna upp sig successivt.

Ville spela mot Slovakien

Hade Stefan Schwarz fått sin vilja fram så hade han spelat lördagens VM-kval mot Slovakien. Då var beslutet om operation redan taget. Att tävlingssäsongen nu gör ett uppehåll hade sin del i beslutet.

– Man kanske kan spela med sådana här skador, sade Forssblad. Men förr eller senare blir det omöjligt att spela. Det här är skador som bör åtgärdas.

Stefan Schwarz flög till England och Sunderland redan på söndagen. Landslaget får klara sig utan sin kompromisslöse mittfältsstrateg ett tag.

Men i höst tänker Schwarz vara med igen. Vill det sig väl är Schwarz redo för spel när Sunderland samlas inför nästa säsong den 9 juli.

– Det här var rätta läget att operera knät, sade Schwarz. Jag missar inga fler matcher, och nu behöver jag inte oroa mig för att broskbitar ska lossna.

TT