Europas vapen: en blågul styrka

Fyra svenskar kan få plats i Ryder Cup: Det vore häftigt

SPORTBLADET

SOUTHERNPINES

Det kan bli verklighet.

Både Pierre Fulke, Robert Karlsson, Mathias Grönberg och Jesper Parnevik är aktuella.

- Det vore häftigt, säger Karlsson.

Fyra svenskar i Ryder Cup, när Europa möter USA i årets golfhändelse.

Efter omspelet i British Masters slutade Robert Karlsson och Mathias Grönberg på delad andra plats. Thomas Levet, Frankrike, vann.

Det gör att båda svenskarna tar sig in på listan över de tio spelare från Europa som finns med i Ryder Cup, prestigemötet mot USA i september.

- Jag vågar inte hoppas, det är långt kvar och mycket kan hända på rankningen, säger Robert Karlsson.

- Jag ser det som en jäkligt kul bonus.

Om Europas lagkapten Sam Torrance tvingades ta ut ett lag i dag skulle det vara 25 procent svenskt.

Tio bästa får en Ryder Cup-biljett

De tio bästa på Europarankingen är direktkvalificerade. Pierre Fulke är etta på listan och redan klar, tack vare andraplatsen vid VM i matchspel. Tack vare den fina insatsen i British Masters är Robert Karlsson nia på rankningen, strax före Mathias Grönberg på tionde plats. Ytterligare två spelare ska in i laget. En av dom lär bli en svensk Ryder Cup-veteran i USA.

- Om jag skulle ta ut laget i dag skulle jag troligen ge mina två wild cards till Jesper Parnevik och Sergio Garcia, Spanien, sa Sam Torrance i helgen.

Europas lag i Ryder Cup har aldrig tidigare innehållit fyra svenskar.

För Robert Karlsson vore uttagningen den stora revanschen. Inför senaste mötet var Karlsson en av de sista spelarna att gallras bort inför mötet.

- Nu har jag mognat och har som första mål i år att bli en bättre golfspelare. Det är inte längre nån katastrof att inte få spela Ryder Cup.

- För två år sen tänkte jag för mycket på vilka som skulle bli uttagna, så är det inte i år.

Men...?

- Men det vore kul. Fast det är långt kvar innan listan är spikad för en laguttagning.

Rankninglistan styrs av hur mycket prispengar spelarna får på Europatouren. 14 tävlingar återstår innan Sam Torrance tar ut lag Europa efter BMW International Open i Tyskland, i början av september.

Tre veckor senare ställs spelarna mot USA i Birmingham. Mötet kallas Det Stora Golfkriget, eftersom Europa vill betala tillbaka för amerikanarnas dåliga uppträdande i senaste mötet. Det var då, i segermatchen i Boston, som amerikanska spelare, deras fruar och ledare invaderade sista green för att fira vinsten - trots att Olazabal inte hade spelat färdigt.

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM