Festligt och folkligt

Racingfruar, veteraner, hundar och barn - alla älskar STCC-tävlandet

SPORTBLADET

KARLSKOGA

Halvmilen före Gelleråsens motorbana kommer bilkön.

20 000 motorvänner är på väg mot STCC-seriens tredje deltävling för året.

Till sist byts odören från de nygödslade åkrarna ut mot en ny doft - av gummi och bensin.

Foto: JOACHIM LUNDGREN
TOTALKOLL Yngve Olsson och vännerna Stig Malmberg och Eddie Malmberg såg STCC-deltävlingen på Gelleråsen från en ombyggd jaktstol i går. Närmare 20 000 hade tagit sig till Karlskoga för att följa loppet.

På Gelleråsens motorbana började tävlingarna redan i söndags, med kvalheat och juniorförarnas egen tävling JTCC. Men det är i dag den riktigt stora publiken väntas. Med alla bilar, motorcyklar och husvagnar på plats har över 20 000 människor samlats på en och samma plats, för ett och samma intresse - motorsport.

Men alla har inte fått plats innanför de välbevakade avspärrningarna. Yngve Olsson, som en gång i tiden ägde marken där tält och bajamajor nu trängs, har stannat utanför.

- De motade bort mig från min gamla mark. Så jag byggde den här, säger Yngve och pekar på träläktaren.

"Nu kommer du i tidningen"

En finfin läktare, fyra meter hög, placerad två steg från järnstängslet och en dryg spottloska från motorbanans längsta raksträcka. Mitt ute på åkern. Strax bakom bökar Yngves grisar.

- Jag snickrade ihop läktaren i går kväll. Det tog en timme. Frugan sa till mig att "Nu kommer du väl i tidningen". Och det gjorde jag, säger Yngve som var med och byggde Gelleråsens motorbana 1948.

Följer med på alla tävlingar

Inne på området är stämningen hetsigare. Tröjförsäljare och däcksponsorer tampas om uppmärksamheten, barbröstade manskroppar skållas i solen och en av få poliser på plats ringer efter mer solkräm. Sargade bilar plockas ihop, splitter nya får en sista finjustering. Mitt i vimlet har Kattis och Bosse Jonasson parkerat sin husbil. Utanför leker hunden Vicki, 3 år, som gör sin 28:e tävling.

- Vicki har varit med sedan vi köpte henne. Då var hon nio veckor, säger Kattis.

Kattis är vad man skulle kunna kalla en "racingfru". Hennes man Bosse kör i GTR-klassen, och Kattis, hunden Vicki och dottern Josefin är alltid med.

Det är dags för start i dagens höjdpunkt - STCC. Ute på åkern har kikaren plockats fram. Första parkett, ja visst, men banan är 2,5 kilometer lång. Svårt att se allt som händer. Och i dag händer mycket.

Italienaren Roberto Colciago blir diskad - och Janne "Flash" Nilsson löper amok.

- Loppet kommer att göra sig bra i tv. Det hände en hel del. Men jag har sett bättre, säger Yngve Olsson efteråt.

Det här är STCC

Robert Laul