Azerbajdzjan slog Slovakien

SPORTBLADET

BAKU

Han har hjälpt Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg att kartlägga motståndet i VM-kvalet.

Men bästa hjälpen kom på onsdagen.

Då Igor Ponomarevs Azerbajdzjan slog Slovakien med 2-0.

Bakufödde Igor Ponomarev kom till Sverige 1988 och vann den säsongen SM-guld med Norrköping. Samma år satte en knäskada stopp för karriären, men Ponomarev stannade i Sverige och blev tränare - och svensk.

I augusti förra året utsågs han till ny förbundskapten för sitt gamla hemland Azerbajdzjan. Ponomarev bor dock kvar i Stockholm och har under vintern arbetat med den svenska förbundskaptensduon Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg för att gemensamt kartlägga VM-kvalmotståndare.

Men den bästa hjälpen gav nog Ponomarev på onsdagen i matchen mot Slovakien.

- Det fanns inte en chans att vi skulle förlora den här matchen. Särskilt som det var vår sista möjligt att visa något för vår hemmapublik och det lyckades vi med. Laget sprudlade av självförtroende och stämningen var på topp, sade Ponomarev.

Fel blev rätt

Inför 20 000 hemmafans på Tofiq Bachramov-stadion i Baku fick tog Azerbajdzjan ledningen efter 26 minuter - via en felträff. Vadim Vasiljev tofflade in bollen efter utmärkt förarbete av unge lovande yttern Zaur Tagi-Zade.

Tagi-Zade satte själv tvåan tio minuter in i andra halvlek. Och det var absolut ingen felträff. Tagi-Zade tog ned en långboll och svepte förbi två backar innan han sköt ett lågt skott förbi den slovakiske målvakten Miroslav König.

Azerbajdzjan höll nollan, med hjälp av en del tur. Men närmare än ett stolpskott och en boll som räddades på mållinjen kom inte Slovakien.

Den azeriska segern var rättvis.

- Vi visste att ert lag skulle göra motstånd, men vi visste inte att ni skulle spela så bra, sade den slovakiske förbundskaptenen Jozef Adamec till Ponomarev efter matchen.

Halkar efter

Slovakien var - innan onsdagens matcher - det lag som i första hand kämpade med Turkiet och Sverige om topplaceringarna i grupp 4. Nu blir det mycket svårare att nå förstaplatsen som innebär direktkvalificering till VM eller andraplatsen som betyder fortsatt kval. Och förbundskapten Adamec var inte speciellt hoppfull inför det fortsatte kvalspelet.

- Vi ska försöka att ta de poäng vi behöver, men tyvärr så beror det nu inte bara på oss, sade Adamec.

Azerbajdzjans seger var den första i VM- och EM-kvalsammanhang sedan 1999 då Liechtenstein besegrades.

TT-Reuters