Sverige tog spets i kvalgruppen efter storseger

SPORTBLADET

GÖTEBORG

Svensk storseger, 6-0, mot Moldavien på Ullevi samtidigt som Slovakien förlorade och Turkiet bara fick oavgjort.

Resultaten gick verkligen Sveriges väg på nationaldagen.

- Det är otroligt att få uppleva något sådant här, sade förbundskaptenen Tommy Söderberg efter matchen.

I och med ett Slovakien förlorade med 0-2 mot Azerbajdzjan och Turkiet bara fick oavgjort, 3-3, mot Makedonien har Sverige tagit grepp om ledningen i kvalgrupp 4. Med 16 poäng efter sju matcher har Sverige två poäng till godo på Turkiet och sex till Slovakien med tre omgångar kvar.

- Det är otroligt. Vi vinner, Slovakien förlorar och Turkiet tappar poäng. I morgon är det sommarlov och "Den blomstertid nu kommer", sade en lyrisk Tommy Söderberg.

Svåra bortamatcher

- Nu har vi fått spetsläge i gruppen, och nu gäller det att behålla att behålla det, sade Tommy Söderberg med travtermer.

- Ikväll hade vi tur och spets kanske lite tidigare än beräknat.

Gruppledning är ändå inget som får Tommy Söderberg att steppa alltför mycket eller att ta ut något i förskott.

- Nu har vi två mycket svåra bortamatcher mot Makedonien och Turkiet i början av december. Det gäller att den tur vi nu fått håller i sig och att spelarna är friska och kommer igång bra i sina ligor.

Att Sverige plötsligt på fem dagar vinner två raka matcher i VM-kvalet genom bra spel och många egna skapade chanser har inte Tommy Söderberg någon självklar förklaring till.

- Kanske är detta någon form av ketchupeffekt efter en mycket bra samling och bra träningar. Men, å andra sidan har vi haft bra träningar inför de andra matcherna också. Det är inte lätt att hitta någon enkel förklaring, säger han.

Framgången smittar av sig

Tommy Söderberg nämner dock det stora självförtroendet som finns i den svenska truppen för tillfället, och två spelare som kommit till samlingen som vinnare.

- Patrik Andersson och Henrik Larsson har avslutat sina ligor på ett suveränt sätt och blivit mästare. Deras framgång har smittat av sig på de övriga spelarna.

Mot Moldavien dominerade Sverige spelet och radade upp den ena målchansen efter den andra. Sverige hade 16 skott på mål medan Moldavien bara hade två. Sverige hade 62 procents bollinnehav medan Moldavien hade 38. Sverige hade 29 avslut totalt medan Moldavien hade två.

- Efter en sådan här match är det bara att bocka djupt av beundran för spelarna, sade Sveriges andre förbundskapten Lars Lagerbäck.

Nu gäller det bara att han får bocka lika djupt till hösten.

Leif Brändström/TT