Dopningsskandal i Giro d’Italia

400 poliser ockuperade cyklisternas hotell – massor av förbjudna preparat hittade

SPORTBLADET

ROM

Klockan fyra i morse avbröt den italienska polisen ockupationen av Italien runt-åkarnas hotell.

Då hade anti-dopingrazzian pågått i 8 timmar. Uttröttade åkare hängde i hotellkorridorerna utan att få någon sömn.

- Vi har hittat massor av förbjudna preparat, kirurgiska instrument och injektionssprutor, förklarade en karabinjärofficer i italienska radion nu på morgonen.

Dagens etapp, den 18:e, ställdes också in. Däremot kommer morgondagens att köras som planerat.

Marco Pantani i hetluften igen.

Italiens cykelvärld är chockad. Aldrig tidigare har en antidoping raid företagits med så demonstrativa medel. Fyrahundra poliser, karabinjärer och finanspoliser fullständigt ockuperade på onsdagskvällen hotellen för att förhindra att någon skulle lyckas gömma undan bevismaterial.

Då hade ryktet börjat gå att Marco Pantani ännu en gång ertappats med felaktiga blodvärden. Vilket kan synas förvånande eftersom Pantanis medverkan i girot varit en katastrof. Han ligger över 29 minuter efter i resultatlistan.

- Ett rent kaos bröt ut när polisen slog till, berättar en radiojournalist.

- Många såg injektionssprutor kastas ut genom fönstren. Många tränare och läkare som jobbar för de olika lagen tvingades ut i trädgården för att identifiera de sopor som kastats ut.

På Hotel des Anglais där Pantanis lag Mercatone var förlagt tvingades hela laget ställa upp sig i korridorerna sedan karabinjärerna slagot till vid 21.30-tiden.

Några minuter senare tvingades hans tränare, Pregnolato, att tillsammans med en karabinjärofficer gå ut i trädgården och peka ut en säck med avskräde. Hela tiden skrek Pantani ut sin ilska - inte minst mot en tidigare proffscyklist som idag jobbar för en privatradio.

Det är två åklagarmyndigheter i Padova och Florens som parallellt jobbar med var sin utredning om doping inom cykelsporten. Florensåklagaren Luigi Boicciolino hade gjort ett tillslag tidigare när han gav order att karabinjärerna skulle undersöka allt avskräde lagen lämnade efter sig vid avfärden från Montecatini. Då påträffades ett stort antal injektionssprutor med rester av förbjudna dopingmedel.

Injektionssprutor med dopingmedel hade också gömts i cocacolaburkar.

Åke Malm

ARTIKELN HANDLAR OM