Svensk travtränare dopningsmisstänkt

”Vi utreder ett fall - det handlar om ett tiotal hästar”

SPORTBLADET

Norsk travsport skakas av en dopningsskandal.

Nu är det Sveriges tur.

- Ett tiotal hästar är under utredning, säger Peter Forssberg, överveterinär på Svenska Travsportens Centralförbund (STC).

I Norge har utredningarna pågått en längre tid. Hittills har det norska jordbruksverket hittat 70 dopade hästar. Och i Sverige är flera hästar nu satta under lupp.

- Vi utreder ett fall där en tränare eventuellt brutit mot reglerna. Det handlar om ett tiotal hästar, säger Peter Forssberg, överveterinär på Svenska Travsportens Centralförbund (STC), till Sportbladet.

Travkungen Stig H Johansson tror inte att det kommer dyka upp lika många fall som i Norge.

- I Norge verkar det ha skett systematiskt. Jag har väldigt svårt att se att det skulle vara så i Sverige, säger han till TT.

Dopningsmisstankarna rör hästar som startat för tidigt efter veterinärvård. När en en häst fått behandling för exempelvis hälta måste den vila i 14 dagar. Under tiden får hästen inte tävla. Det handlar alltså inte om någon prestationshöjande dopning, utan reglerna ska skydda djurets hälsa.

"För tidigt att säga något"

Men vissa tränare bryter mot reglerna. Antingen på grund av att de inte vet bättre. Eller också struntar de i hästens hälsa.

- Det är för tidigt att säga något om det aktuella fallet. Först i slutet av augusti räknar vi med att vara klara, säger Peter Forssberg.

Den svenska hästtränare som just nu utreds vet heller inte om att han granskas.

- Så han inte ska kunna sopa igen spåren bakom sig.

Tränaren har det yttersta ansvaret

Utredningen går till så att STC jämför uppgifter från länsveterinären, behandlingsjournaler och vilka tävlingar hästen deltagit i.

- Det yttersta ansvaret har tränaren. Men även veterinärens inblandning är intressant. Tränaren kan bara ställas till svars om han har fått korrekta uppgifter från veterinären, säger Forssberg.

Först i augusti vet vi hur det ligger till.

Tre dömdes för dopning under 90-talet

Robert Laul