Polisens beslag: 200 påsar dopningsmedel

400 poliser tog över åkarnas hotell

SPORTBLADET

Cykelsporten skakas av en ny dopningsskandal.

Tre aktiva har åkt dit under Giro d"Italia och det verkar bara vara toppen på ett isberg.

Vid en razzia på cyklisternas hotell hittade polisen använda kanyler, läkemedelsförpackningar och dopningspreparat - i massor.

Foto: REUTERS
Storskurken själv? Efter polisrazzian pekas Marco Pantani på nytt ut som dopad.

Skandalen i Tour France 1998 verkar inte ha skrämt cyklisterna. Giro d'Italia har också förvandlats till en tävling i dopning.

Hittills har tre aktiva åkt dit. Det är italienarna Riccardo Forconi och Sergio Barbero, samt schweizaren Pascal Herve.

Nu har polisen fått nog.

400 poliser tog över hotellet

Natten till i går genomförde 400 poliser och militärer en jättelik razzia på deltagarnas hotell i San Remo och det man fann under natten chockar idrottsvärlden.

- Jag har fått konfirmerat av den kommissarie som ledde operationen att det har beslagtagits en del substanser. Jag tror definitivt det rör sig om förbjudna substanser, säger Giancarlo Ceruti, ordförande i italienska cykelförbundet.

Enligt nyhetsbyrån Ansa, som hänvisar till källor inom polisen, ska det finnas anabola steroider, testosteron, koffein och adrenalin bland de beslagtagna substanserna. Totalt handlar det om 200 paket och påsar med förbjudna preparat, enligt polisen.

Under razzian tog polisen också med sig den italienska storstjärnan Marco Pantanis massör Roberto Pregnaloto och en läkarväska innehållande misstänkta dopningspreparat.

Pantani själv lämnade i går Giro d'Italia och skyllde på en influensa"

Razzian pågick i sex timmar

Totalt höll razzian på i sex timmar. Först fyra i går morse kunde cyklisterna komma i säng och i går - när den 18:e etappen skulle köras - vägrade de aktiva att komma till start.

De kände sig förödmjukade och skyllde dessutom på trötthet efter att knappt ha fått någon sömn under natten. Ett tag ryktades det om att cyklisterna skulle avbryta tävlingen, men sent i går kom uppgifter att de kommer att stå på startlinjen i dag igen.

- Målet är att rädda cykelsporten och cyklisterna har beslutat att köra den 84:e upplagan av Giro d'Italia, sa de aktiva i ett uttalande.

Frågan är om sporten överlever.

Skandalen i Giro d'Italia har visat att cykelsporten är sjukare och smutsigare än någon någonsin kunnat drömma om.

Patrik Thornéus