13 centimeter som lyfter Kajsa

"Skönt att få tillbaka självförtroendet igen"

SPORTBLADET

Senast hoppade hon 1,87 och funderade över vad hon egentligen pysslade med.

I går hade Kajsa Bergqvist tänkt färdigt.

Hon tog 2,00 i första försöket.

DET STORA LYFTET Kajsa Bergqvist hoppade två meter i tävlingar vid Poznan - en höjning från senaste tävlingen med 13 centimeter.

Kajsa Bergqvist har därmed det tredje bästa resultatet utomhus i världen den här säsongen och hon slog Inga Babakova som hoppade 2,01 i slutet av maj.

- Det är fantastiskt kul. Det har känts bra, jag har tränat i Monaco den sista veckan och tagit det lugnt och koncentrerat mig, men jag trodde inte att det skulle bli så högt.

- När jag tog 1,87 senast kände jag mig lite småvissen och det tär lite på självförtroendet, även om det var ösregn och tio grader varmt då. Jag kände mig lite osäker inför den här tävlingen, men nu har jag repat självförtroendet, säger hon.

- Det var enormt kul att tävla inför 2 000 personer, det var bra stämning, en sambaorkester och spännande. Det var fantastiskt. Jag är helt upprymd.

"Nu visar jag att jag är med"

Kajsa hoppade 1,95 i premiären, men visade i går att höjderna från förra sommaren och vintern finns kvar. Hon rev ett hopp, det första på 1,96, men sedan sporrade hon och ukrainskan Inga Babakova varandra till allt högre höjder. Precis som i inomhus-VM avgjordes det på 2,00 när svenskan tog höjden i det första försöket och ukrainskan i det andra.

- Inför den här tävlingen tyckte jag att det skulle vara skönt om jag kunde klara 1,97 eller 1,98, för att få tillbaka självförtroendet. Detta var jätteskönt. Nu visar jag att jag är med.

Detta var sjunde gången som hon var över 2,00 och i går hade hon även ett bra försök på 2,02, en höjd hon aldrig tidigare klarat.

- Det är dags att förbättra det svenska rekordet snart. Jag känner att det finns högre höjder i kroppen.

Hur mycket har flytten till Monaco betytt?

- Det är väldigt skönt, det är 25 grader varmt, bra träningsförhållanden och ostört. Jag kommer ner i varv. Det är viktigt.

"Det kommer bli en hel del tävlande"

Två månader till VM, hur hade du tänkt dig säsongsöppningen resultatmässigt?

- Jag fick en jättebra start med 1,95 och nu kommer det att bli en hel del tävlande eftersom höjdhopp är en GP-gren och är med på alla stora galor. Det är väldigt kul, så det blir ganska mycket, men det får inte bli för mycket eftersom VM är det det stora målet.

Natten till den 13 augusti koras världsmästarinnan i höjdhopp.

Kajsas alla hopp över två meter

Anna Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM