Rickardsson: Det känns som en dröm

Monsterarenan i Wales: Den här banan passar mig

SPORTBLADET

CARDIFF

Tony Rickardsson trodde att han hade upplevt allt inom speedwayen.

Tills han kom till Millennium Stadium.

VM-arenan är så mäktig att till och med han, den störste, kände sig liten.

- Det här har jag drömt om, säger 30-åringen som tävlar inför 50 000 åskådare i kväll.

Foto: mike patrick
50 000 FANS UNDER TAK Tony Rickardsson fick en mäktig upplevelse när han kom till Millennium Stadium i Cardiff. Ikväll tävlar han inför 50 000 åskådare på superarenan, som är den enda i Storbritannien som är försedd med tak.

Precis som det finns bilder som säger mer än tusen ord finns det ord som sammanfattar mer än tusen bilder.

Tony Rickardsson hittade det i går.

Med släpskon på vänsterfoten gick han ut på innerplanen i Millennium Stadium, tittade upp mot den tomma läktaren, sedan vidare upp mot strålkastarna i taket.

Det var då det kom.

Ordet.

- Wow!

"Det kommer bli ett ståhej utan dess like"

Det är här, på monsterarenan där 44 000 personer såg Wales falla mot Polen i VM-kvalet för exakt en vecka sedan, som årets andra Grand Prix-tävling avgörs i kväll.

Gräsmattan på Europas största takförsedda arena har huggits upp i kvadratmeterstora rutor. Nu ligger de staplade utmed den sarg, som omgärdar den tillfälliga speedwaybanan.

- Det var starkt att komma in och se arenan. Med alla speedwaytutor kommer det att bli ett ståhej utan dess like, säger Tony Rickardsson.

Arrangörerna räknar med att över 50 000 fans ska följa tävlingen i kväll.

Många är redan på plats i rugbynästet Cardiff, som i normala fall både saknar speedwaylag och bana.

- Jag kan inte riktigt fatta att det är sant, men tydligen har enbart klubbarna i England sålt 40 000 biljetter, säger Rickardsson.

Vad betyder det för dig att köra inför storpublik?

- Jag är inte beroende av om det är 10, 10 000 eller 100 000 åskådare. Det gör mig inte nervös. Det är bara att ge järnet och visa vad jag går för. Men det är sådana här arenor vi ska köra på.

- Tidigare har vi kört någon tävling ute på landsbygden i Tyskland, där det inte har funnits hotell, inga tåg, inga bussar... Då är det klart att det inte kommer något folk. Fyller vi däremot sådana här arenor kommer VM-serien att växa ännu mer. Det känns som att en dröm håller på att bli sann.

Eller till och med två.

Rickardsson, som jagar sitt fjärde VM-guld, kom fyra i den första deltävlingen och kan mycket väl bli världsmästare igen.

Han var själv mycket nöjd efter träningen i går.

Den brutna tummen stör honom inte.

Liten tekniskt krävande bana

- Under det sista passet satt körningen klockrent. Det var verkligen skönt, säger han.

Så du vinner i kväll?

- Det är en liten, tekniskt krävande bana, som passar mig. Men jag tänker inte på segern. I stället siktar jag in mig på A-finalen och där kan vad som helst hända, säger Tony Rickardsson.

Världsstjärnan listar sina fem favoritarenor

Stefan Holm