”De kan hindra mig - med en kula i benet”

Utan bältet, sparkad, på hemlig ort - så laddar Armand Krajnc för sitt livs fight

SPORTBLADET

BERLIN

Armand Krajnc har sagt farväl till Berlin och sin världsmästartitel.

Hans tyska stall Universum har lämnat in en stämningsansökan till tingsrätten i Hamburg för kontraktsbrott och har dessutom sparkat ut honom från deras träningslokal i Berlin.

Förutsättningarna inför hans viktigaste match hittills i karriären nästa lördag i Köpenhamn kunde helt enkelt inte vara sämre.

Men det verkar inte att bekymra Armand Krajnc det minsta. Han tränar på hemlig ort i Tyskland och är hur cool som helst när vi träffas.

- Det som har förändrats är att jag närmar mig målet. Vinner jag den här fighten är jag close. Ett år till, sen tror jag USA är moget för Armand Krajnc, säger han och skrattar belåtet.

Farväl till Berlin. Se upp Las Vegas - jag är på väg!

Foto: HENRIK BJÖRNSSON
Auf wiedersehen, Berlin Armand Krajnc lämnar Tyskland efter fem år som proffs för att börja om i Danmark i jakten på att bli världens bäste mellanviktare. Kvar i Tyskland finns en stämningsansökan med risk för skadestånd på 2,5 miljoner kronor och ett Brandenburger Tor som under en renoveringsperiod förvandlats till en gigantisk reklamaffisch. Men Danmark är bara en mellanlandning. "Ett år till, sen tror jag USA är moget för Armand Krajnc”.

Man kan tycka att det är en märkligt lättsinnig inställning när det talas om skadeståndskrav på 2,5 miljoner kronor, till och med fängelsestraff har nämnts. Men Armand Krajnc har lärt sig boxningsbranschen den hårda vägen och han vet att stämningar på något märkligt vis hör till sportens vardag.

- Det är ren bullshit. Universum kan inte hindra mig från att boxas i Köpenhamn annat än med en kula i benet. Det räcker att en enda klausul i kontraktet är felaktig för att det ska vara ogiltigt. Organisationen för proffsboxare i Tyskland som utverkar licens för alla har en regel som säger att managerns procent på boxarens inkomster är 33 procent. I mitt kontrakt står 35 procent, undertecknat av Peter Hanrath, Peter-Klaus Kohl och mig.

- Kontraktet är ogiltigt. Dom har gjort ett misstag för att de är arroganta och giriga. Mycket pengar gör att man blir slapp. Jag kan stämma dom för de två procent dom är skyldiga mig för alla matcher jag boxats under fem år. Stämmer dom mig på 2,5 miljoner får väl jag stämma dom på fem miljoner. Så kan vi hålla på.

- Det finns vissa skumma typer i boxningsvärlden som gör som dom vill, men det ska de inte få göra. Prince Nasseem gav också upp sin WBO-titel. Det är inte bra för WBO, för då stiger WBA, IBF, WBC in, starkare organisationer som blir ännu starkare. Det är politik mellan organisationerna.

Armand Krajnc kom inte till proffsvärlden med ett OS-guld hängande runt halsen och ett namn som öppnade dörrar. Han har gjort sina hundår med avstamp från botten, bott i flera år i ett logementliknande tio kvadratmeter litet rum på gym i Hamburg tillsammans med en rad andra utländska boxare som kommit och gått igen med krossade drömmar.

Telefonen var kontakten med familj och vänner

- För två år sen frågade jag mig själv - efter att ha gått sex månader utan match och problem med kontraktet som jag inte kunde komma ur - ska jag ge boxningen en chans till? Jag boxades för småsmulor, 18 000 kronor per match, En match på två månader. Jag hade lån på bilen, lägenhet, mobiltelefon - hur skulle det kunna gå ihop?

- Jag gav boxningen ett år till. Sen ändrade sig hela situationen. Jag blev tysk mästare och fick en chans att bli världsmästare. Nu kan jag säga ifrån och jag gör inte allt för pengar. Men det är vad managers och promotorna tror, att de kan behandla folk hur de vill. Dom glömmer att jag är en viking från Sverige, ett land där allt är bra. Dom har inte att göra med en ryss eller en afrikan som måste boxas för sitt visum och bara är glada att de kan komma från sitt hemland och få stanna här. Jag sa till en av afrikanerna att du boxas för visum, jag boxas för pengar, och han svarade: Ja, das stimmt.

Är man ung och hungrig är det i stort sett omöjligt att kunna hävda sina rättigheter gentemot agenter och drivna proffsboxningsstall. Ett kontrakt läggs fram, take it or leave it.

- Så är det. Det är svårt att få kontrakt hos en bra promotor eftersom det finns så många bra boxare. Jag var glad när jag skrev på för Universum.

Krajnc litar till hundra procent på att han på lördag får en nystart i matchen mot dansk-kenyanen Evans Oure Ashira. En match Krajnc inte har råd att förlora efter den i boxningsvärlden mycket uppmärksammade brytningen med Universum.

Matchen gäller två vakanta titlar i mellanvikt: IBA:s världsmästartitel och WBA:s intercontinentaltitel som gör innehavaren till utmanare av världsmästaren i WBA, en av de tre tyngsta organisationerna i världsboxningen.

En seger i Bröndbyhallen kan alltså snabbt öppna nya möjligheter.

- Jag är fortfarande på rankinglistorna. Alla vet vem jag är. Det kvittar vilken organisation jag är världsmästare för. Jag har lärt mig det hårda livet. Jag har blivit världsmästare så åren i Tyskland har fört mig någonstans men jag kommer aldrig i närheten av summorna som hockey- och fotbollsspelare tjänar. Det är tungviktsboxarna som Tyson och Holyfield som tjänar såna pengar.

- Inom ett år kan jag få matchen mot ett bra namn där jag tjänar för mig bra med pengar. Mot Bernhard Hopkins eller kanske Oscar de la Hoya som pratar om att gå upp en viktklass. Jag är 28 år och tänker sluta som 30-åring. Sen glider jag runt med en Harley Davidson och har det bra.

Krajnc är helt omärkt efter snart fem år som proffs. Han är obesegrad med 24 raka segrar, varav 18 vunnits på knockout. Hans agerande i ringen är ovanligt för en svensk boxare på så vis att han aldrig släpper ett överläge. Minsta lilla tecken till svaghet hos motståndaren så är Armand över honom med en skur av aggressiva attacker.

- Jag vill göra processen kort. Vad ska man vänta för. Är det jobbigt i början tänker man att det här blir match, då får man boxa med vänstern och ta sin tid, men känner man att det här har jag - då kör man och ger en show för publiken. Då är det slut.

- Klart att jag tar en risk, han kanske bara duckar och så bang. Men vad då, the show must go on. Man måste visa sig för folket och inte gå där och mesa. Jag är en gladiator som slåss för pengar och för att underhålla folket.

Trots att han inte vann medaljer som amatör på de stora mästerskapen hade Armand Krajnc en enda målsättning när han blev proffs i oktober 1996.

- Att bli världsmästare. Jag skulle först ta ett bälte och sen de andra.

Världsmästarbälten är de inte allt för vackra guld och stenbeströdda glittrande grejerna som bärs runt och visas upp före och efter VM-matcherna. Armand Krajnc hade fått behålla sitt om han försvarat det tre gånger men det blev bara två titelförsvar innan han ansåg sig tvungen att avsäga sig titeln för att WBO och Universum motarbetade honom.

- Jag tänker inte lämna ifrån mig det. Jag har förtjänat att få behålla det. Vill dom ha tillbaka det får dom komma och försöka ta det ifrån mig.

När allt bråkande med Universum är över blir Armand Krajnc en frilansande yrkesboxare utan någon egentlig fast grund annat än sitt eget huvud och sina egna nävar att lita till. Då kan han bland annat tänka sig att gå en match mot Paolo Roberto, hatmatchen som frös inne på grund av en skadad vad efter ett allt mer upptrappat ordkrig mellan de två boxarna som strödde okvädningsord om varandra i media.

- Det här är showbusiness, konstaterar Armand om ordkriget.

Det riktiga kriget förs i ringen när man ensam med bar överkropp står öga mot öga med en motståndare som vill slå en medvetslös så fort som möjligt.

- En VM-match är ett tolv ronder långt krig där varje rond är ett litet slag i sig som måste vinnas. Tidigare trodde jag att man kunde börja lite försiktigt för att jobba upp sig, men det fungerar inte. Man måste vinna varje slag på vägen, säger Krajnc.

Som proffs har han trots EU:s idé om fri rörlighet på arbetsmarknaden inom unionen yrkesförbud i sitt hemland.

- Jag hoppas att proffsboxningsförbudet i Sverige snart försvinner. Då ska jag driva ett litet stall i en lada med fem adepter som jag ska göra till världsmästare.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM