Gärna friidrott - om den håller hög klass

SPORTBLADET

Jag hade en miljon studenter utanför mitt fönster häromdagen. De hade faktiskt på sig Helly-Hansen-ställ i den rådande svalkan. Även kepsen var orange.

Trots detta är det nu bevisat att sommaren är här. Tv-kanalerna har nämligen börjat sända friidrott. Säkrare tecken på att blomstertiden anlänt finns inte.

Foto: JOACHIM LUNDGREN
Gärderud hade ett tufft uppdrag i Bergen.

Men frågan är om inte SVT-sända "Nordic Challenge" borde väntat ännu några veckor. När tre-landskampen Sverige/Norge/ Finland hade kick-off i Bergen i torsdags var det isande Atlant-kallt. Tv-underhållningen blev därefter.

Vardagsfriidrott är aldrig särskilt kul i tv.

Intressestegrande finesser som rörliga kameror på skenor och stjärtzoomande mobila kamerateam på innerplan får vi vänta på till de stora galorna, som VM i Edmonton i augusti.

Gärderud fick mig inte att dregla

I Bergen fick Jacob Hård och Anders Gärderud nöja sig med att försöka få liv i avlägsna bilder från några få kameror. Deras försök att blåsa upp tillställningen blev därför relativt krampaktig. Inte ens Gärderuds favorituttryck "mycket, mycket bra" och "mycket, mycket lovande" fick mig att dregla efter del två i denna nordiska utmaning.

TV 4:s ambitiösa bevakning av Stockholm Maraton vår aningen roligare som sport-tv. Bara faktumet att TV 4 har statistisk-geniet Lennart Julin gör att kanalen nu utmanar Hård & co i tv-grenen bästa friidrotts-bevakare. Svensk seger i manliga loppet och ett lysande svenskt resultat i det kvinnliga kompenserade sedan hyfsat att Stockholm Maraton elitmässigt numera är ett C-lopp.

Motorsport brukar för spalten tillhöra de vanligaste skälen till zappning. Men det finns undantag.

Som ett bra formel 1-lopp från Monaco, "Novemberkåsan" i Enduro, men framförallt speedway. Helgens Grand Prix-lopp var extra tätt och tv-vänligt då det gick inomhus inför nästan 40 000 i praktfulla Millennium Stadium i Cardiff.

När sporten därtill presenterar karismatiska svenska åkare som Tony Rickardsson och Henric Gustafsson är det nästan svårt att misslyckas som reporter.

Men Johan Ejeborg, Jan Svanlund och bisittaren Erik Stenlund förtjänar ändå åtskilliga plus, trots att Ejeborg ibland kan bli lite väl entusiastiskt flåshurtig. Redan en detalj som den detaljerade inför-loppet-analysen av den tillfälligt lagda banan var mumma för en amatör i sammanhanget.

Är det förresten någon som noterat att speedway-folk alltid uttalar sin sport "spiidvai".

För mig är just det uttalet en pricksäker liten illustration av att speedway blivit en sport lika förankrad i den svenska folksjälen som någonsin bandy.

Stackars Eurosport och Canal+

Stackars Eurosport. Här hade kanalen på papperet två rejäla godbitar under samma vecka. Då åker svenskarna omedelbums ur Franska Öppna i tennis och gör tävlingen ännu mer avslagen. Därefter begår cykeln tillfällig (?) harakiri mitt framför tv-kamerorna från Giro d'Italia. Den som efter detta uppbådar entusiasm inför Wimbledon och Tour de France vinner en femplus-tröja ur redaktör Östlings privata kollektion.

Stackars Canal+. Här hade kanalen på papperet två av årets höjdpunkter i NHL- respektive NBA-finalerna. Men det var innan kanalernas mikroskopiska tittarskara insåg att matcherna går/gick strax innan solen går ner i Kiruna.

Missa inte att SVT:s underbara "Lilla Sportspegeln" strax sänder säsongens bästa inslag i nygjorda repriskollektioner. Start för "Best of Lilla" blir det 25 juni i SVT 1.

Lars Nylin

ARTIKELN HANDLAR OM