- Det är en rejäl chans

Fredrik Alvarez blixtinkallad till titelmatchen i stället för Krajnc

SPORTBLADET

KÖPENHAMN

Den enes död blir i proffsboxningen ofta den andres bröd.

Armand Krajnc drömmar om guld och gröna skogar krossades med hot om miljoner i böter och då får Fredrik Alvarez möjlighet att vinna två titlar.

- Det är en gratischans. Jag är en gambler. Bara att slå till, säger Fredrik Alvarez.

Ett tvärsäkert uttalande som inte är riktigt ärligt.

Sportbladet ringde upp Fredrik Alvarez halv tolv på natten mot fredagen och ställde frågan om han var beredd att hoppa in som ersättare för Armand Krajnc i VM-matchen mot dansk-kenyanen Ashire Oure.

- Inte en chans. Jag är inte förberedd och jag kommer inte ner i rätt vikt på så kort tid, svarade Alvarez.

Knappt 16 timmar senare kommer en representant från stall Palle fram till Fredrik och ger honom tre alternativ:

1) Möt amerikanen Yakini McKinney som planerat i en åttarondersmatch i mängden av uppbyggnadsmatcher.

2) Ta Armand Krajncs tänkte motståndare Ashire Oure i en åttarondersmatch utan annat intresse än för rankingen.

3) Möt Ashire Oure i en match om de vakanta titlarna som gällde när Armand Krajnc var tänkt motståndare, det vill säga IBA:s VM-titel och WBA:s internationaltitel.

Fredrik Alvarez tänkte i fem sekunder och stötte uppenbarligen bort tvivlen från ett halvt dygn tidigare.

- Jag tar titelfighten, sa han.

Han var inte oförberedd på vad som skulle kunna komma att erbjudas på invägningen klockan 15 i Vilfortloungen i Bröndby stadion.

Därför hade han bastat i en dryg timme för att plocka bort de sista överviktskilona. Efter bastun vägde Fredrik 73,6 kg och var tvungen att några timmar senare vara under 72,6. När han till slut vägde in ett par timmar efter de andra boxarna stannade vågen på 72,1 kg.

Invägningsproceduren blev långvarig. Motståndaren räknade efter den inställda fighten mot Armand Krajnc inte med att få gå någon match och drog iväg från boxarhotellet.

När han var tvungen att komma till vägning visste ingen var han fanns. Det tog timmar innan han lokaliserades och kunde hämtas till stadion.

- Jag hade gått ut i Köpenhamn. Vandrade runt i solskenet och njöt. Klart besviken över att inte få boxas men nu när jag får möta Alvarez i stället får jag tänka om rent taktiskt. Ingen av oss springer undan. Det blir en tuff match, säger Ashire Oure.

Fjärde titelmatchen

Fredrik Alvarez avslöjar hur lite han vet om sin kommande opponent när han tror att kenyanen förberett sig på hög höjd i Kenya.

Ashire Oure har bott sex år i danska Århus och boxats alla sina proffsmatcher för promotorn Anders Vester. I vintras bröt Oure med Vester och stämdes, precis som Armand Krajnc, inför Fogerätten i Bröndby i förrgår. Skillnaden var att Oure vann medan Krajnc förlorade och förbjöds att boxas.

Fredrik Alvarez har boxats tre titelmatcher tidigare. Det är därför som han vågar ställa upp med så kort varsel.

- Jag är inte oskuld längre. Hade jag varit obesegrad hade jag varit rädd om min nolla och allt hade varit helt annorlunda. Nu har jag inget att förlora, säger Fredrik Alvarez.

Det är i de förlorade titelmatcherna mot Sugarboy Malinga och Andrej Sjalikov som han har lärt sig mest om boxning.

- Jag tror inte att Oure är bättre än Malinga och jag tror inte att han är bättre än Sjalikov. Även om han har en bra meritlista så har han inte mött en enda riktig boxare på vägen.

"En tuff match"

De två titlarna som står på spel är världsmästartiteln i IBA och WBA:s international.

- WBA:s är klart viktigast för då kommer jag upp på WBA-listan: Det är en rejäl chans.

- Sen får man en mindre VM-titel i en sidoorganisation också. Det är helt OK. Annars hade jag varit tvungen att gå om en EM-titel, vilket också är tufft. Det här är en genväg. En möjlighet.

Med Fredrik, Armand Krajnc och Paolo Roberto i samma viktklass kan man tänka sig en triangel med kommande utmaningar.

- Jag tänker inte en sekund på det. Inte ens undermedvetet. Jag vet att jag har en tuff match framför mig. Får jag bältet är det jag som har chansen möjligheterna att välja.

- Jag hade inte tagit en sån här match om jag bara gått 20 matcher. Jag är frisk och det är inte alla gånger allt är perfekt när chansen kommer, säger Fredrik Alvarez.

Återstår bara att ta den.

Statusen avgörs av pengarna

Stefan Alfelt