Skanåker: Det går inte att sluta

67-åringen fortsätter tävla - så länge familjen är med

SPORTBLADET

Uppsala. Ragnar Skanåker, 67, är en glad pensionär.

Som vägrar sluta skjuta.

- Nu åker jag inte på några tävlingar om inte familjen är med. Livet är mer än krut och ammunition, säger han.

Foto: TOMMY MARDELL
"Livet är mer än krut" Ragnar Skanåker tillsammans med hustrun Anna och barnen Herman och Sanna.

En av Sveriges främsta idrottsmän är i Uppsala. För att försöka kvala in till EM som avgörs i Zagreb 28-29 juli.

Med är som vanligt frun Anna, 39, och deras barn Sanna och Herman. När pappa koncentrerar sig på skjutbanan springer barnen runt och leker kurragömma. De tycker inte det är så intressant att stå och titta på när han är i aktion.

- Anna vet vad jag vill ha och allt är lättare när hon är med. Skjutningen hade inte fungerat om inte de varit på plats, säger Ragnar Skanåker.

De träffades för sju år sedan. Anna var programpresentatör på radion och under en intervju med 28 år äldre Ragnar fattade de tycke för varandra.

- Det är min klart bästa intervju. Det var väldigt trevligt och tre dagar efteråt friade jag till henne.

Bröllopet hölls i Småland och familjen bor i dag i ett stort hus i Växjö.

- Vi har vedeldning, stor trädgård och en pool. Det finns saker att göra hela tiden, säger han.

Ska du aldrig sluta med att skjuta fripistol?

- Det går inte att sluta. De övriga svenskarna skjuter för dåligt.

Förvånad att han håller klassen

Är du förvånad över att du fortfarande håller hög klass?

- Ja, lite förvånad. Jag lever inte som jag lär längre om man säger så. Nu blir det kanske 15 timmars träning i veckan mot tidigare 30 timmar på skjutbanan.

Vad har du blivit sämre på i och med att du blivit äldre?

- När det bränner till och blir jämnt märker man av åldern. Konditionsmässigt orkar jag inte lika mycket som tidigare.

Trots åldern är han fortfarande bäst i Sverige.

- Det var skamligt att skjuta så dåligt som jag gjorde i dag. Det var normal svensk standard över min insats. Det är nervöst att komma ut och skjuta när man inte gör så många tävlingar längre.

I år har det blivit sex.

Alla räknar med att han ska skjuta bra. Heter man Ragnar Skanåker och har tagit OS-guld finns det förväntningar.

Från alla.

Dessutom, under pågående EM-kval handlar det mesta snacket om hur dåligt det fungerar inom det egna förbundet. Konflikten kan leda till att den svenska stjärnan avstår från EM.

- Pistolsektionen saknar själ. De bryr sig inte om hur det går i tävlingarna och reagerar inte över dåliga resultat. Jag är så trött över detta att det kanske blir så att jag avstår från mästerskapen.

Sen ett år driver han "Team Skanåker" där det från början var 100 skyttar som deltog. Nu är antalet nere i 80.

Ragnar Skanåker har lagt upp ett träningsupplägg och tillsammans med pistolförbundet försöker de få fram någon ny stjärna till OS-2004. Ett guld där belönas med en miljon kronor.

- Jag har inte hört ett ljud från sportskytteförbundet. De är ingen uppmuntran och det finns ingen dialog emellan oss. Om vi hade samarbetet kunde vi lägga pengarna på olika saker. Nu blir det att vi kör om varandra, säger Skanåker.

I pistolsektionen ingår de skyttar som tillhör landslaget. "Team Skanåker" startade med ett gäng nybörjare, som nu visat bra resultat med en hårdare träning.

"Ingen i landslaget kan ta VM-medalj"

- I landslaget idag finns det ingen som skulle kunna ta någon VM-medalj. De har misslyckats med träningsupplägget i åtta års tid. Tydligen vill ledare och de aktiva åka på sina resor och de är väldigt rädda för förändring.

Han har alltid sagt sin åsikt. Och gör det fortfarande.

- Ragnar Skanåkers träningsfilosofi passar inte dagens ungdomar. Den måste vara mer individanpassad om det ska fungera. Jag har svårt att se Ragnar Skanåker som någon landslagsledare, säger Kerstin Bordin, ordförande i Sportskytteförbundet.

Ett exempel på det dåliga samarbetet är att 8-9 juli är det landslagsläger i Uddevalla. Samtidigt avgörs de Svenska Mästerskapen i fripistol.

- Det är inte klokt egentligen. Den stora anledningen till att man fortfarande håller på är att man vill vara en bra förebild. Tråkigt att inte förbundet vill ta tillvara på mina erfarenheter, säger Skanåker.

Han har deltagit i sju OS

Fredrik Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM