Det liknade misshandel

Fredrik Alvarez medvetslös i fyra minuter efter brutal titelmatch

SPORTBLADET

KÖPENHAMN

Fredrik Alvarez dröm om en ny VM-titel fick ett brutalt slut i Bröndbyhallen.

Med tomma ögon och blödande mun segnade han medvetslös ner i slutet av elfte ronden. Han fastnade på repen med huvudet och halva överkroppen utanför ringen och låg kvar där några evighetssekunder innan den ledlösa kroppen som i slow motion vändes runt av tillrusande läkare och sjukvårdspersonal och landade på golvet där han blev liggande i fyra-fem minuter.

Ett vidrigt otäckt slut på en titelmatch som blev en enda lång misshandel.

- Fredrik får själv avgöra men det är alltid bättre att sluta en match för tidigt i stället för en match för sent. Han är en förnuftig kille, säger promotorn Mogens Palle.

Att Fredrik Alvarez förlorade mot dansk-kenyanen Ashira Oure i en plötsligt uppkommen VM-match är inget att säga om. Han tog visserligen en chans mot en motståndare han inte visste någonting om, och som Fredrik själv sa i Sportbladet i går var han inte oskuld, han hade inte en viktig nolla i förlustkolumnen att försvara längre. Om det står en trea eller en fyra spelar ingen större roll.

Har fått mycket stryk de senaste fighterna

Det är inte det. Det är sättet som Fredrik Alvarez förlorade på som tvingar honom att fundera över sin framtid som boxare. Han har ända sen tonåren varit en jättetalang men han har förlorat tre titelmatcher på ett sätt som manar till eftertanke.

Sugarboy Malinga var visserligen 41 år men fortfarande en av världens bästa i sin viktklass när Fredrik satte sin WBF-titel på spel i ett första titelförsvar.

I elfte ronden bröt domaren matchen med motivering att han var rädd för att Fredrik skulle drabbas av hjärnskador om han fick ta emot fler slag.

- Malingafighten var ännu tuffare än den här, sa Fredrik efter gårdagens förlust innan han fördes till Glostrups sjukhus för hjärnröntgen och en allmän koll av hans hälsa.

- En säkerhetskontroll. Fredrik var klar i omklädningsrummet. Men han fick ta emot många slag under matchen och var fysiskt helt utmattad när han fick ta emot de sista, säger galans ansvarige läkare Peter Jörgensen.

Andra förlorade titelmatchen gällde europamästerskapet mot ryssen Sjalikov. Även i den matchen tog Frdedrik Alvarez mycket stryk och domaren bröt i sjätte ronden.

- Fredrik har ett fruktansvärt stort hjärta, han ger inte upp. Det är han och inte de som står i ringhörnan som får smällarna, säger Mogens Palle som därmed kritiserar bland andra Fredriks pappa Costantino för att de inte kastade in handduken när det blev så tydligt vartåt det var på väg.

Sekundanterna borde stoppat matchen

Eftersom Fredrik trots Oures massiva övertag ändå kom igen i delar av varje rond var det inte lätt för ringdomaren att ta beslutet om att bryta matchen. Skulle någon stoppa misshandeln var det sekundanterna i Fredriks ringhörna.

- Jag vill inte prata just nu, sa Costantino Alvarez till Sportbladet i natt efter att han och Fredriks lillebror Giovanni kommit tillbaka från sjukhuset.

Giovanni vann sin match tidigare i galan men det var en vinst som inte skänker någon glädje längre.

- Den betyder inget just nu. Fredriks match var tuff. Inget kul att stå och se på. Det var ingen vacker syn, säger Giovanni.

Förutom de otäcka minnesbilderna av en knockad Fredrik i ringen etsar sig även synen av honom när han satt sig i bilen som skulle ta honom till sjukhuset kvar på näthinnan. Hur han i förtvivlan drar ner fiskarmössan han har på huvudet för att täcka sitt sönderslagna ansikte med den och händerna.

Det ser ut som om han gråter för att han kanske just då insett att det är slutet på en karriär som länge sett ut att kunna nå vilka höjder som helst.

Alvarez–Oure –rond för rond

Stefan Alfelt